Vikend je idealno vrijeme za pripremu kolača i isprobavanje novih/starih recepata. Orehnjača, makovnjača, buhtli s pekmezom, zavojci s pekmezom ili makom. Za one koji nemaju svoj recept ili žele isprobati još neke načine u nastavku donosimo savjete, ideje i upute koje je pripremila naša Željka Namesnik.


DOMAĆE BUHTLICE

Sastojci:

50 dag brašna tip 550

2 žlice šećera

4 dag kvasa

2 dl mlijeka,

1 dl ulja

3 žlice kiselog vrhnja,

1 – 2 žlice ruma

1 vanilin šećer

prstohvat soli

2 jaja

naribana limunova korica (ili limun šećer)

nadjev po želji (marmelada, mljeveni orasi, mak)

Priprema:

U malo toplog mlijeka i šećera umiješajte kvasac i ostavite da se digne. Dodajte ostale sastojke i istucite tijesto da se počne odvajati od posude. Tijesto stavite dizati da se udvostruči. Stavite tijesto na dasku, izmijesite i razvaljajte 1-1,5 cm debljine. Narežite na kocke, na svaku stavite nadjev po želji i slažite buhtlice jednu do druge. Stavljajte na lim obložen papirom i obavezno prije pečenja još jednom ostavite dizati. Pecite na temperaturi od 180 °C 30-40 min.

*Ako imate velike obožavatelje buhtlica svakako stavite duplu smjesu za tijesto.

 


OREHNJAČA

(sastojci za 2 štruce)

Tijesto:

50 dag brašna tip 550

2 žlice šećera

4 dag kvasa

2 dl mlijeka,

1 dl ulja

3 žlice kiselog vrhnja,

1 – 2 žlice ruma

1 vanilin šećer,

prstohvat soli

2 jaja

naribana limunova korica (ili limun šećer)

nadjev po želji (marmelada, mljeveni orasi, mak)

Nadjev:

30 dag oraha (preliti sa 1,5 dl vrućeg mlijeka)

5 šlica šećera

1 vanilin šećer

snijeg od 2 bjelanjka

Priprema:

Premazati tijesto s nadjevom, zarolati, prerezati na pola i staviti u lim obložen papirom za pečenje. Premazati jajem i uljem prije pečenja.


ZAVOJCI S PEKMEZOM

Sastojci:

¼ l mlijeka

1 kvas (4 dag) namočite kvas i ostavite dizati

6 žlica šećera

1 l brašna

¼ l masti ili margarina

malo soli

mlijeko po potrebi da umijesite tijesto

Priprema:

Izradite tijesto, ostavite da se diže oko pola sata. Rastanjite, namažite nadjevom i savijte kao štrudlu. Režite na komade debljine prsta i slažite u dobro podmazani lim ili na papir za pečenje. Rezana strana mora biti okrenuta prema gore (kolače ne stavljati preblizu jer se dižu prilikom pečenja) Prije pečenja ostavite da se dižu oko pola sata. Pecite na laganoj vatri. Pečene posipati šećerom u prahu po želji. Osim pekmeza možete filati makom ili orasima.