);
Iskoristili lijepo vrijeme za nastavak tradicije

Iskoristili lijepo vrijeme za nastavak tradicije

Društvo za šport i rekreaciju Gornji grad Vinogradi Ludbreški dvije je godine radilo kao neformalna udruga i unatoč tome organiziralo kestenijade i gljivarijade. Ove godine zbog poznate epidemiološke situacije ove su dvije manifestacije održane istovremeno i to druge listopadske subote. Vrijeme je poslužilo organizatore koji su ovaj put tradicionalni događaj priredili pod novim imenom.

-U veljači ove godine smo ponovno registrirani, ali sada pod novim imenom ‘Udruga Gornji grad’. U našoj udruzi aktivno djeluje 50 članova iz Vinograda Ludbreških, grada Ludbrega i okolnih naselja. Danas očekujemo da će se ovdje kod našeg društvenog doma izmijeniti oko 400 ljudi jer je tako bilo i prošle godine. Dok neki na jednom kraju odlaze na drugom kraju drugi dolaze – rekao je Željko Zember, predsjednik Udruge Gornji grad.

Članovi Udruge su za kestenijadu pripremili 150 kilograma kestena, a za glivarijadu utrošeno je 5 kilograma vrganja, isto toliko kebaba te po par kilograma sunčanica i kljukača. Osim toga ‘majstor kotla’ Josip Joža Loparić imao je na raspolaganju i 120 jaja.

-Recept za jaja s gljivama je, naravno, tajna. Vjerujem da se pripremljena hrana svidjela posjetiteljima koji su htjeli probati ‘cvrtje s gljivama’. Ovaj naš specijalitet pripremao sam dvaput najprije oko 14 sati i onda dva-tri sata kasnije za one posjetitelje koji su pristigli poslije. Dobio sam pohvale čak i od članova Gljivarskog društva Vuzmek Ludbreg koji često pripremaju gljive – rekao je Joža Loparić.

I dok je Joža skupljao pohvale za svoj kulinarski uradak pristigli su tamburaši s drugog brega. Radi se o članovima tamburaškog sastava ‘Grački tamburaši’ koji su napravili odličnu atmosferu. Pečeni kesteni su dosta ‘suhi’ pa ih je trebalo zalijevati gemištima. Tako smo u dobrom raspoloženju zabilježili jednu zanimljivu uzrečicu koja kaže: ‘Bolje biti mrtav pijan nego mrtav trijezan’.

 

Poslije ove gljivarijade i kestenijade koja je ove godine održana po 17. put članovi Udruge Gornji grad planiraju, uoči Božića, nastaviti još jednu svoju lijepu tradiciju. Odjeveni u Djedove Mrazove, uz pomoć sponzora, napunit će kamion prigodnim darovima i razveseliti djecu svih svojih članova.

-Ove godine Uskrsnog krijesa u Gornjem gradu nije bilo, ali se nadamo da ćemo ga moći organizirati slijedeće godine. Osim toga rado ćemo se odazvati i na mnoge druge pozive Grada Ludbrega i Turističke zajednice Grada Ludbrega kako bi pomogli u realizaciji njihovih projekata – rekao je Željko Zember.

Tko nije bio ove, gljivarijadu i kestenijadu Udruge Gornji grad moći će posjetiti sljedeće godine. 

Kesteni mirisni, pečeni, vrući

Pitomi kesten plod je osobite teksture, blago slatkog okusa i velike hranjive vrijednosti. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6 i dobar izvor kalija i folne kiseline. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, željezo, bakar i mangan. Budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima. Cijenjen je i med od kestena jer sadrži skoro 90 posto peludnih zrnaca, a upotrebljava se za smanjenje kašlja, bolju cirkulaciju i najbolje medenjake. U narodu se kaže i da plodovi kestena uklanjaju uroke, pa možda nije naodmet da tri kestena nosite u torbici za sreću.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content