Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma RH koja okuplja 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova, smatra kako je posljednjom Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke Stožera civilne zaštite RH kojom je i nadalje obustavljeno održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge.

-S druge pak strane, istom Odlukom dopušteno je održavanje amaterskih sportskih natjecanja na otvorenom što uz dopušteni trening amaterskih sportaša u zatvorenim prostorima postavlja temeljno pitanje jednakosti građana koji se bave amaterskim sportom u odnosu na bavljenje amaterskom kulturom koja je po pitanju održavanja izvedbi, programa, manifestacija te proba u obustavi. Uz spomenuto pitanje jednakosti građana može se postaviti dodatno pitanje razmjernosti i svrhovitosti takve Odluke. – ističu.

Hrvatski sabor kulture od Stožera stoga traži dozvolu za održavanje proba svim udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma

na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, ne radeći pritom nikakvu razliku prema vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma, posebice u odnosu na zborsku ili plesnu djelatnost, već svima njima prepustiti da prilagode svoje probe propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

-Hrvatski sabor kulture svjestan je ozbiljnosti posljedica širenja bolesti COVID-19 u Hrvatskoj i susjednim zemljama stoga upravo iz tog razloga u svom zahtjevu prema Stožeru civilne zaštite RH ne traži dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija na otvorenom za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma, a što je trenutnim mjerama omogućeno amaterskim sportskim udrugama (natjecanja), jer time ne želi doprinijeti širenju bolesti COVID-19. No jednako tako smatra da je neophodno radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma kojima je onemogućen rad čim prije dozvoliti održavanje proba svim udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, ne radeći pritom nikakvu razliku prema vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma, posebice u odnosu na zborsku ili plesnu djelatnost, već svima njima prepustiti da prilagode svoje probe propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – ističu.

U suprotnom će, kažu, doći do potpunog sloma u kulturnom sektoru, a promicanjem dodatnog vremena sve će teža biti obnova njegovog rada, a možda i nemoguća.

Svi ovdje navedeni zaključci usvojeni su na 6. izvanrednoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture, održanoj 17. ožujka 2021. godine.