);
Hrvatski sabor kulture od Stožera traži jednak odnos prema svim amaterskim udrugama

Hrvatski sabor kulture od Stožera traži jednak odnos prema svim amaterskim udrugama

Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma RH koja okuplja 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova, smatra kako je posljednjom Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke Stožera civilne zaštite RH kojom je i nadalje obustavljeno održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge.

-S druge pak strane, istom Odlukom dopušteno je održavanje amaterskih sportskih natjecanja na otvorenom što uz dopušteni trening amaterskih sportaša u zatvorenim prostorima postavlja temeljno pitanje jednakosti građana koji se bave amaterskim sportom u odnosu na bavljenje amaterskom kulturom koja je po pitanju održavanja izvedbi, programa, manifestacija te proba u obustavi. Uz spomenuto pitanje jednakosti građana može se postaviti dodatno pitanje razmjernosti i svrhovitosti takve Odluke. – ističu.

Hrvatski sabor kulture od Stožera stoga traži dozvolu za održavanje proba svim udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma

na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, ne radeći pritom nikakvu razliku prema vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma, posebice u odnosu na zborsku ili plesnu djelatnost, već svima njima prepustiti da prilagode svoje probe propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

-Hrvatski sabor kulture svjestan je ozbiljnosti posljedica širenja bolesti COVID-19 u Hrvatskoj i susjednim zemljama stoga upravo iz tog razloga u svom zahtjevu prema Stožeru civilne zaštite RH ne traži dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija na otvorenom za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma, a što je trenutnim mjerama omogućeno amaterskim sportskim udrugama (natjecanja), jer time ne želi doprinijeti širenju bolesti COVID-19. No jednako tako smatra da je neophodno radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma kojima je onemogućen rad čim prije dozvoliti održavanje proba svim udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, ne radeći pritom nikakvu razliku prema vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma, posebice u odnosu na zborsku ili plesnu djelatnost, već svima njima prepustiti da prilagode svoje probe propisanim epidemiološkim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – ističu.

U suprotnom će, kažu, doći do potpunog sloma u kulturnom sektoru, a promicanjem dodatnog vremena sve će teža biti obnova njegovog rada, a možda i nemoguća.

Svi ovdje navedeni zaključci usvojeni su na 6. izvanrednoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture, održanoj 17. ožujka 2021. godine.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content