Direktor Tehnixa Đuro Horvat i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš obišli su proizvodni pogon u Donjem Kraljevcu i pregledali prvi završeni stambeni modul. Trenutačno je u izradi 25 modula koji iz proizvodnje izlaze kroz tri dana. Prvi će stambeni moduli tako ovoga tjedna stići obiteljima kojima su potrebni.

-Stambeni moduli imaju 18 četvornih metara (3×6 metara), unutarnja visina je 2,55 metara, imaju četiri ležajne jedinice i visokim tehnološkim karakteristikama i mjerama zaštite, ekološkim normama, te su opremljeni svim potrebnim uređajima, izoliran su i protupožarni, s toplom vodom, grijanjem, namještajem, trajnosti 50 godina, a po isporuci obavlja se i uzemljenje. – objasnio je Đuro Horvat, direktor Tehnixa.

Prvi stambeni modul službeno je preuzeo biskup Radoš, koji je istaknuo da je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama naših vjernika kao i onih koje pristižu iz naših misija i zajednica u svijetu naručio 100 stambenih modula.

Namjera je da ih bar godinu-dvije koriste obitelji dok obnavljaju svoje razrušene kuće, jer moduli pružaju osnovne uvjete za boravak četiri osobe, a za obitelji s više članova može se kombinirati i više modula, „slagati ih kao lego-kocke“ kako bi obitelji mogle ostati zajedno i imati pristojan život. Biskup Bože Radoš kazao je kako je stambeni modul savršen jer je u njemu sve stavljeno u malome, ali opremljeno s puno ljubavi i znanja.

Napomenimo još kako ove kućica neće ići u buduće kontejnersko naselje već zasebno u dvorišta ljudi koji ne žele napustiti svoj dom. Direktor Tehnixa navodi da će do kraja siječnja sve biti isporučene i montirane.