Tristotinjak vjeroučenika, među kojima je bio najveći broj ministranata, sudjelovalo je u četvrtak 29. kolovoza na tradicionalnom hodočašću ministranata i vjeroučenika iz župa Varaždinske biskupije u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Susret je započeo u 9 sati ispred zavjetne kapelice, gdje je sve prisutne pozdravio vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za Pastoral duhovnih zvanja i ministranata, koji je ujedno i organizator ovoga susreta.

Nakon pozdravnih riječi i zajedničke molitve mladi hodočasnici podijelili su se u manje skupine u sklopu kojih su zajedno s vjeroučiteljima i animatorima kroz katehezu, igru i kviz obradili temu „Molitva i duhovnost“.

– Zajednički smo molili, zatim malo razgovarali o molitvi te imali jedan zadatak kroz koji su djeca shvatila kolika je zapravo njena važnost. Na kraju smo se naravno i malo poigrali, budući da je moja grupa bila predškolske i najmlađe školske dobi. Bilo je tu djece iz župe Koprivnica, Vidovec, Sračinec, Čukovec .. – prepričava nam vjeroučiteljica Vlatka Ivek koja je na susret stigla iz župe Sračinec.

Po završetku radionica mladi su imali prilike pristupiti svetoj ispovijedi nakon koje je slijedila sveta misa predvođena od stane vlč. Petra Mlakar, duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Kroz svoju propovijed pozvao je mlade da se ne boje i da se ohrabre biti vjerni Bogu i onda kada to možda nije popularno u svijetu i društvu. – Ne smijemo se dozvoliti pokolebati kada kao kršćani želimo biti vjerni Gospodinu. Budite ponosni što se trudite ići dobrim i poštenim putem i ne dozvolite da vas od njega odvrate. – kazao je.

Nakon svete mise mladi su, predvođeni animatorima, krenuli u procesiji u župnu crkvu pred relikviju Predragocjene Krvi Kristove gdje je održano klanjanje kao završetak hodočašća.

Poručio bih ostalim kolegama i ministrantima da dođu na hodočašće u Ludbreg prvenstveno zbog osjećaja zajedništva koji ovdje vlada. Tu osjećate da niste sami i to je najbolji poticaj svim onima koji možda žele biti i ministranti i službenici crkve, a boje se reakcije okoline. – poručio je Luka Herceg, mladi hodočasnik koji na susrete dolazi svake godine.

Ministriram već gotovo 13 godina i mnogo puta sam hodočastila ovdje u Ludbreg. Veselim se tome jer uvijek steknem nova poznanstva, nova prijateljstva, uvijek naučim nešto novo i izmijenim iskustva s ostalim kolegama. – kaže hodočasnica Mihela Herceg.