Udruga Croatian Long Distance Trail okuplja hodače na duge staze. Na čelu hrvatskih dugoprugaša je Nikola Horvat iz Zagreba koji je prije dvije godine prohodao američki Pacific Crest Trail duljine 4300 km zajedno s Mattom Biseniusom iz Portlanda. Matt ove godine hoda po našoj hrvatskoj stazi koja je dvostruko kraća i iznosi 2200 km.

     -S nama hoda i Marina Novoselić iz Valpova, a posljednja 4 dana pridružila nam se i Kristina Kirin iz Križevaca. Krenuli smo iz Iloka 30. travnja i krećemo se uglavnom izvan asfalta. Višemjesečni boravak u prirodi mijenja čovjeka iznutra i daje mu dodatnu snagu. Hodati tridesetak kilometara dnevno s teškim ruksakom i s puno opreme nije lako, to je izazov za tijelo, a osim toga mijenja čovjeka iznutra. Spavamo u šatorima ili pod strehama, a svaka četiri dana tražimo mogućnost da se okupamo i opskrbimo – rekao je Nikola Horvat.

     Hodači su, tako, 27. dana stigli u Ludbreg gdje su prošli krugovima Centra svijeta koji su isto označeni kao zanimljivo mjesto na trasi. Tu su se opskrbili, a naš građanin Stanislav Nemec ponudio im je utočište u svojoj klijeti gdje su se iztuširali i odmorili prije nastavka puta prema Svetom Martinu na Muri koje je najsjevernija točka na trasi.

     -Ludbreg smo stavili na našu trasu jer budući hodači ovdje imaju puno toga za vidjeti. Interes postoji i mislim da će se sljedećih godina sve više ljudi priključivati. Pripremamo smartphone aplikaciju za lakše snalaženje, priručnik za hodanje, pišemo blog na internetu, a Tim Borovčak će snimiti dokumentarni film. Za sljedeću sezonu već su nam se javili Koreanci, Nizozemci, a vjerujem da će se priključiti i naši ljudi. Staza od Iloka do Dubrovnika ne mora se prohodati u cijelosti već samo dio koji si grupa ili pojedinci izaberu. – pojasnio je Nikola.

     Nacionalnu krajobraznu stazu planira u cijelosti prohodati i Marina Novoselić.

     -Ostala sam bez posla i odmah iskoristila mogućnost da sudjelujem u hodanju. U Španjolskoj i Francuskoj hodanje u prirodi je izuzetno popularno. Za ovo sam saznala putem interneta sasvim slučajno. Nisam požalila što sam se uključila. Ovdje se troši manje nego kod kuće. Preporučila bih hodanje u prirodi svakome kao obavezan predmet u školi. – rekla je Marina.

     Ako i među vama postoji entuzijastični duh, u hodanje na duge staze možete se uključiti već sljedeće sezone, u travnju sljedeće godine.