);
HAIKU SUSRET Pjesnici tradicionalno čitali svoje haikue

HAIKU SUSRET Pjesnici tradicionalno čitali svoje haikue

Druga lipanjska subota, podne. Ljubitelji haiku stvaralaštva znaju gdje je poželjno da u to vrijeme budu – u Centru svijeta, Ludbregu. Mjesto je to u kojem se već 27. godina održavaju susreti haiku pjesnika i koje je prepoznato kao jedan od centara haiku poezije.

Susreti su ujedno prilika da se predstavi novi Haiku zbornik koji je rezultat natječaja Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’.

Ravnatelj Centra Branko Dijanošić na samom je početku pozdravio prisutne i poželio im dobrodošlicu, nakon čega je riječ preuzeo Boris Nazansky koji je uz Alenku Zorman urednik zbornika.

-Na ovogodišnji natječaj javilo se ukupno sto sedamdeset dvoje autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Brazila i Bugarske te Crne Gore, Grčke, Indije, Kanade, Rumunjske i Portugala. Jedna je autorica deklarirala dvojnu pripadnost Italija / Bosna i Hercegovina. – rekao je Boris Nazansky.

Ono što je posebnost ovog zbornika je da je postao relevantan na svjetskoj razini i da je pisan na hrvatskom i engleskom jeziku dakle, dvojezičan je. Zanimljivo je za spomenuti i da je ovogodišnja naslovnica napravljena uz pomoć umjetne inteligencije.

Što se tiče broja pristiglih haikua na natječaj on iznosi 847, od čega je u zbornik uvrstili njih 469.

Dodatna posebnom susreta je nagrada Gavran koja se unatrag četiri godine dodjeljuje u čast i sjećanje na utemeljitelja ludbreških Haiku susreta Zdenka Oreča Gavrana. Svake godine tema natječaja je drugačije. Ove godine pisali su se haikui na temu bicikl. Pristigli odabrani radovi također su uvršteni u zbornik, a s obzirom na to da je natječaj natjecateljskog karaktera ocjenjivala ih je hrvatski pjesnikinja haikua Nina Kovačić.

-Gotovo svi haikui koje sam dobila na prosuđivanje bili su prevedeni ili s hrvatskog na engleski ili s engleskog na hrvatski i nisam mogla znati tko je autor. Odlučivala sam vodeći se svojim iskustvom pisanja, čitanja i razumijevanja haikua, sljedeći odrednice koje smatram važnim za dobar i originalan haiku izričaj. – napomenula je Nina Kovačić.

Prvo mjesto otišlo je u Italiju Andreu Ceconu, drugo mjesto pripalo je Zoranu Doderoviću iz Srbije, a treća nagrada otišla je u Sloveniju Dimitriju Škrku koji je i sam prisustvovao susretima.

Na dvadeset sedmim ludbreškim haiku susretima jedanaesti su put dodijeljene i nagrade Afrodita koje je osmislio Mirko Varga. Riječ je o nagradama za najbolje trostihe u najšire shvaćenom žanru erotskoga haikua. Kao i svake godine dodijeljeno je jedno prvo, dva druga i tri treća mjesta.
Prvo mjesto otišlo je u SAD Kathabeli Wilson, drugo mjesto pripalo je Alenki Zorman i Zdenki Mlinar, a treće Štefaniji Ludvig, Vladimiru Ludvigu i Sanji Kefelja.

Po završetku susreta kojem je nazočilo šezdesetak zaljubljenika u haiku koji su to prilikom sami čitali svoje radove uvrštene u zbornih, svi sudionici prošetali su do Arheološkog parka ‘Iovia’ gdje su razgledali izložbu gramofonskih ploča.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content