Gradu Ludbregu kao vodećem partneru odobrena su dva europska projekta u sklopu Programa međuregionalne suradnje INTERREG.

Radi se o projektu ekološki održivog grada, vrijedan 244.943,00 eura od čega se na Grad Ludbreg odnosi 128.000,00 eura te projektu razvoja prekogranične suradnje koji je vrijedan 263.657,80 eura od čega se na Grad Ludbreg odnosi 115.520,60 eura. Grad Ludbreg će također biti partner i na projektu razvoja biciklizma uz Muru i Dravu, od čega bi gradu trebalo pripasti gotovo 144 tisuće eura. Sredstva za ove projekte dobivena su u oštroj konkurenciji 204 projekata.

– Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje, koji zauzimaju važno mjesto kao jedan od instrumenata i ciljeva Kohezijske politike Europske unije. Ciljevi Europske teritorijalne suradnje između ostalog su stvaranje zajedničkog identiteta, integriranog fizičkog prostora, uravnoteženog razvoja i poboljšanje politika i bolje funkcioniranje upravljačkih struktura. Kako bi postigli ove ciljeve, programi prekogranične suradnje prepoznaju zajedničke probleme u pograničnim regijama, te određuju mjere za suočavanje s njima. Ovime smo još jedanput dokazali usmjerenost Grada Ludbrega ka europskim projektima i oslanjanje na vlastite snage koje su marljivo odradile sve pripreme. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ukupno je bilo prijavljeno 204 projekta po svim tematskim osima, a ukupno traženi iznos od strane prijavitelja bio je 83 milijuna eura što je čak triput više od raspoloživih sredstava.