);
Gradska knjižnica uključila se u program manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje

Gradska knjižnica uključila se u program manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje

Gradska knjižnica, predstavljanje knjige

„Želimo da naša djeca rastu u spoznaji i da se vrate Bogu i prirodi.“

Gradska je knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ u sklopu manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje za svoje korisnike i posjetitelje organizirala predstavljanje knjige pod nazivom Zdravi međuodnos ljudi i životinja – mudrost starih Hebreja autora Saše Zavrtnika, dr.med.vet.,M.Th i prof. dr.sc. Damira Žubčića. Sama tematika djela prigodna je manifestaciji jer prikazuje odnos zdravlja, onog tjelesnog i onog duhovnog, koji proizlazi iz međuodnosa hebrejskog naroda i njihovog Boga.

– Jako mi je drago da je knjižnica ovim predstavljanjem knjige ušla u bogat program manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje te se zahvaljujem Gradu Ludbregu i TZ Grada Ludbrega što su nam to omogućili. – poručila je ravnateljica gradske knjižnice, Edita Kutnjak-Zlatar.

Knjigu je kroz predavanje predstavio jedan od autora, Saša Zavrtnik. – Cilj kolege Damira i mene kroz ovo djelo bio je prikazivanje starozavjetnog biblijskog zapisa o posebnosti principa u kojima su živjeli Hebreji. Ono što smo utvrdili kroz ovo istraživanje jest da su zakoni prema kojima su živjeli Hebreji bili u skladu sa prirodom i čovjekovim suživotom s njom i da je svrha tih zakona bila da donesu i održavaju duhovno i fizičko zdravlje. – istaknuo je.

Knjiga obuhvaća 132 stranice podijeljene na 13 poglavlja koja sadrže 35 uglavnom povijesnih fotografija te dvije karte i dvije tablice. Kroz djelo se pruža i uvid u određene zdravstvene principe, naglašavaju se (bio)etički aspekti spomenutih odnosa zbog čega je ono korisno i za studente veterinarske medicine i kolegije poput povijesti veterinarske medicine. Osim navedenog, pruža se i pogled na tekstove i zakone koji su temelj i preteča kršćanstvu te predstavljaju osnovu razvoja zapadne civilizacije.

– Hebreji su po mnogočemu posebni i oni su jedan maleni narod koji na svjetskoj pozornici postoji više od 3500 godina. Principi po kojima su vodili svoj svakodnevni život za svoje su vrijeme bili napredni i u određenom obliku izdvojeni što je vrlo vjerojatno razlog njihove milenijske opstojnosti. Između ostalog to ih čini i aktualnima današnjem društvu koje je u nekim segmentima izgubilo orijente i vrijednosti koje su ga tisućljećima karakterizirale i oplemenjivale. Obrađivani principi primjenjivi su i danas u svrhu zdravog i produktivnijeg življenja i oplemenjivanja osobnosti pojedinca. – objašnjava Saša.

Damir Zubčić koji nažalost nije bio prisutan na predstavljanju knjige zbog zdravstvenih problema i Saša Zavrtnik ovo su djelo odlučili posvetiti ponajprije svojim sinovima i kćerima, ali posveta se naravno može proširiti i na svu djecu i naraštaje. – Želimo da rastu u spoznaji i da se vrate Bogu i prirodi, jer to je ono što smo mi kroz naš život spoznali da je dobro. – zaključuju autori te poručuju: „Volite životinje, ali ne zaboravite voljeti i ljude!“

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content