Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje, liječi nas.

Upravo je ljekovita moć knjige bila i tema ovogodišnje jubilarne, desete Noći knjige koja se danas obilježava diljem Hrvatske.

Svoj doprinos manifestaciji dala je i Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ snimivši emisiju koja govori o važnosti čitanja knjiga i njenim ljekovitim svojstvima.

U pripremi emisije sudjelovali su članovi čitateljskog kluba ‘Čituljci’ koji su predstavili 24 razloga zašto treba čitati knjigu.

Potom je kroz kratki razgovor s autoricom Ljiljanom Posavec predstavljena knjiga ‘Slobodna volja’ koja čitateljima nastoji pomoći da otkriju svoju originalnost i nauče izabrati ono što njihovo unutarnje ‘JA’ doista želi.

– Uskoro navršavam 61 godinu, ali kao da mi je cijeli život nešto falilo. Nije da nisam imala sredstva za život, imala sam lijepi posao, imala sam karijeru u bankarskom poslu, ali i jednu u Zagrebu. Znači sve je to išlo nekim svojim tokom. Međutim falila je jedna unutarnja ispunjenost. S 50 godina počela sam tragati što je to. – otkriva autorica. U konačnici je to i pronašla, a na njenom putu pomogle su joj upravo knjige. – Treba čitati knjige koje vas privlače, koje nose energiju autora koja vama odgovara. I ako je ta energija rješenje, svaka takva knjiga će pozitivno utjecati na čitača i u njemu izazvati tu emociju koja mu je u tom trenutku potrebna. Mene su upravo knjige dovele do tu di jesam. – dodaje Ljiljana. To iskustvo potaknulo ju je da i ona sama napiše knjige i na taj način pomogne drugima.

Čitanje djeci i najmlađima iznimno je važno i u predškolskom odgoju stoga se Gradska knjižnica dotakla i tog segmenta.

Psihologinja DV ‘Radost’ Sara Filip govorila je o nezamjenjivoj ulozi čitanja u vremenima kad su djeci od najranije dobi dostupni mobilni uređaji koji nisu primjereni za njihov neurološki razvoj.

Čitanjem djeci od najranije dobi doprinosimo razvoju njihova vokabulara, razumijevanju i povezivanju pojmova, razvoju predčitačkih vještina. Zatim usmjeravanjem djece na čitanje pogodujemo njihovom razvoju pažnje i koncentracije, kreativnosti i kritičkog razmišljanja. Pritom je potrebno osigurati da knjiga ili slikovnica prati njihove interese i naravno dobne karakteristike. – objašnjava psihologinja i ističe kako je važno da dijete vidi kako i roditelji i druge odrasle osobe kojima je okruženo koriste knjige u svrhu dolaženja do informacija, za zabavu ili kao način provođenja slobodnog vremena.

Na praktičnom primjeru to je objasnila odgojiteljica iz DV ‘Radost’ Ivona Šimunović.

Vrtićka dob obiluje dječjim strahovima pa se tako javlja strah od neuspjeha, neznanja, konkurencije i slično. Tu odgajatelji, ali i svi odrasli koji su uključeni u odgoj djeteta, mogu pozitivno djelovati na način da stvore toplu i sigurnu, djetetu prihvatljivu okolinu, a jedan od korisnih alata su terapeutske priče i problemske slikovnice. – poručuje Ivona.

Neke od tema koje je u posljednje vrijeme birala sa svojim kolegicama su pandemija koronavirusa, potres, strah od ostanka u vrtiću, nepoštivanje zajedničkih pravila skupine, teškoće u nošenju s porazom u igri, strah od odlaska doktoru i slično. – Na taj način ne samo da djeca usvajaju nova znanja već razvijaju i svoje komunikacijske vještine, usvajaju razumijevanje osjećaja, razvijaju suradničke odnose i jačaju svoje emocionalne kompetencije. – zaključuje odgojiteljica.

Za kraj gledatelji su mogli poslušati priču pod nazivom ‘Ali’ autorice Andree Petrlik Huseinović koju je pročitala knjižničarka Edita Kutnjak Zlatar.

Virtualnu emisiju u sklopu Noći knjige možete pogledati na mrežnoj stranici Gradske knjižnice i čitaonice ‘Mladen Kerstner’.


U nastavku prenosimo nekoliko razloga zašto treba čitati knjigu:

  • čitanjem se grade vještine

  • obogaćuju rječnik
  • jačaju koncentraciju, pamćenje, disciplinu, kreativnost
  • otkrivaju nam druga mjesta i kulture

  • čitanjem pobjeđujemo dosadu
  • knjiga i čitanje može probuditi kreativnu blokadu
  • čitanje smanjuje stres