);
Grad Ludbreg i ove je godine ocijenjen najvećom mogućom ocjenom za transparentnost proračuna

Grad Ludbreg i ove je godine ocijenjen najvećom mogućom ocjenom za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5.

Grad Ludbreg i ove je godine ocijenjen najvećom mogućom ocjenom.

– Zadovoljni smo što i dalje nastavljamo ovaj odličan trend koji dokazuje transparentnost u načinu poslovanja. Sve dokumente vezano uz prijedlog i donošenje proračuna javno objavljujemo na našim mrežnim stranicama. Također među prvima u Hrvatskoj uveli smo sustav elektroničkog praćenja sjednice i glasovanja čime smo dodatno povećali transparentnost u donošenju odluka – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Cilj istraživanja bio je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content