Marljivi vinogradari s vinogorja Graci iznad Hrastovskog ove godine imaju puno razloga za slavlje. Ljetna nevremena zaobišla su ovaj ludbreški vinorodni kraj pa je potrebno zaštititi vinograde od čvoraka. Tako je na najvišoj gračkoj uzvisini od 259 metara podignut veliki klopotec.

     -Vinova loza je većim dijelom zdrava kao i grožđe koje je odlično urodilo. Ove godine će zbog niza vrućih sunčanih dana berba doći ranije. Neki naši članovi udruge uočili su fitoplazmozu u svojim vinogradima i već su izvadili zaražene trsove kako se bolest ne bi proširila. ‘Cvrčka’ smo shvatili krajnje ozbiljno i svi smo proveli najmanje dva tretiranja protiv prijenosnika zlatne žutice u srpnju mjesecu. Vjerujemo da će i klopotec poslužiti svrsi i uspješno tjerati jata čvoraka – rekao je Zoran Kunić, blagajnik ‘Gračkog grozdeka’.

     Prilikom postavljanja klopotca bilo je veselo jer nije nedostajalo kotlovine i goričkih delicija, a i lanjsko vino je još uvijek aromatično i osvježavajuće naročito ako je flaširano kao što je to slučaj u obitelji Grgec. Naime, najpoznatija gračka vinogradarka Ana Grgec sa svojim je suprugom Dragecom bila domaćin podizanju klopotca koji je postavljen na njihovom imanju blizu njihove goričke kuće.

     -Jedini na ovom vinogradarskom području imamo napravljen sistem za injektorsko navodnjavanje vinove loze kišnicom. Tijekom srpnja i kolovoza kada suša prijeti čak i vinovoj lozi svakom trsu kroz sistem cijevi injektiramo oko 7 litara vode. To radimo dva puta mjesečno i to direktno prema korijenu svakog trsa na dubinu 30 do 40 cm. – rekao je Dragec Grgec, vlasnik OPG-a Grgec.

      Događaju puštanja klopotca u rad pribivalo je pedesetak pajdaša, mejaša i članova udruge koji su se znali u dobrom društvu zabaviti duboko u noć. Naravno, bili su prisutni i svi članovi Upravnog odbora koji su iskoristili prigodu da se dogovore za sljedeće aktivnosti ‘Gračkog grozdeka’. I tko onda još kaže da čvorci rade štetu?