Hrvatski književnik Fran Galović rođen je 1887. godine u Peterancu pokraj Koprivnice. Unatoč velikom vremenskom odmaku od smrti, Galovićevo ime nose Gradska knjižnica i Gimnazija u Koprivnici što je dokaz štovanja njegova lika i djela. U svojim pjesmama Galović je njegovao kajkavski izričaj, izražavao ljubav i žudnju za zavičajem, a poginuo je u ratnom vihoru u 27. godini života. Galović je neposredno prije neprijateljskog metka svome prijatelju u pismu napisao: ‘Sunce je, nedjelja i divno, toplo jutro. Čovjek bi čisto poželio umrijeti u ovako sunčan dan. Reci Santissimi da se pomoli za upokoj duše moje, ako me više ne bude.’

    Povodom obilježavanja godišnjica njegove smrti 26. listopada 1914. već tradicionalno u Koprivnici se održavaju Galovićeve jeseni. Točno na godišnjicu smrti u Ludbregu je održana poetsko-glazbena večer i program pod nazivom ‘Galovićeve jeseni u Ludbregu’. Program su zajedničkim snagama organizirali Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg te Galovićev dom iz Peteranca.

     Najprije su ispred perivoja dvorca Batthyany u Kajkavskom gartlicu  postavljene spomen-ploča te ispisana spomen-pjesma Jesenski veter, a zatim je održan recital na otvorenom.

     -Na ludbreškoj šetnici sada su postavljene tri pločice podravskih književnika i pjesnika: Mladena Kerstnera, Bože Hlasteca i evo sada Frana Galovića, a uz pločice napisani su i njihovi stihovi. Uz spomen pločicu Frana Galovića napisali smo stihove njegove posljednje pjesme koju je napisao 22. srpnja 2014. godine. – rekla je Edita Kutnjak – Zlatar, v.d. ravnatelja ludbreške knjižnice.

                   Jesenski veter

         Najempot, naglo, kak da bi kaj zruši,

         V noči se je odnekod k nami zabušil

         I obišel je klet,

         Ves raspotan i spet,

         Zaletel se je, stal,

         Kam dale? Neje znal…

    Nakon recitala na otvorenom, u svečanoj dvorani Dvorca održana je poetsko-glazbena večer pod nazivom ‘Most prema Galoviću’. Program je dobio ime po projektu kajkavskog pjesnika Ivana Picera koji je ponovno objavio Galovićevu zbirku pjesama ‘Z mojih bregov’ i dopunio je. Picer je dugogodišnji proučavatelj Galovićeve poezije, a u svježe tiskanoj knjizi nalazi se i osam pjesama koje je Picer napisao po Galovićevu modelu, a za koje je Galović, prije pogibije, napisao samo naslove. Stihove iz zbirke ‘Z mojih bregov’ – ‘Most prema Galoviću’ kazivali su Monika Picer, Barbara Vukotić, Ksenija Mihin, Ivana Betlehem, Đurđa Kokanović, Božica Jelušić, Aleksandar Horvat i sam autor Ivan Picer. O liku i djelu Frana Galovića govorila je Božica Jelušić, a Picerovu knjigu predstavio je Dražen Ernečić. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su: Zoran Crnčić, Etno duo Goga i Željko te Bemian duet.