Nakon konstruktora pravih zrakoplova Rudolfa Fizira, Ludbreg ima svog novog Ikara u konstrukciji malih modela zrakoplova. Naime, Nikola Frančić konstruirao je vlastiti model zrakoplova ‘Crozillu’ za natjecanje radijski upravljanih modela u kategoriji F5J.

     -Svoju jedrilicu dužine raspona krila od čak 350 cm i težine svega 140 dag konstruirao sam prošle godine. Motor Speed 4 služi samo za start i dizanje letjelice u zrak koje može trajati 40 sekundi. U praksi za to vrijeme jedrilica dosegne visinu između 100 i 130 metara. Zatim se motor mora ugasiti, a pomoću uzlaznih zračnih strujanja model se nastoji zadržati što dulje u zraku. Pomoću radio upravljačke jedinice može se upravljati s četiri upravljačke površine (zakrilcima i kormilima) kojima se utječe na smjer i visinu letjelice. Maksimalno se u zraku može ostati do 10 minuta jer u tom vremenu treba i precizno prizemljiti na način da se nos modela spusti najbliže označenom cilju. Dakle, računa se vrijeme leta i preciznost slijetanja. – rekao je Nikola.

     Nikola je sredinom ovog mjeseca sa svojim avio modelom na daljinsko upravljanje nastupio u mađarskom Szegedu. Tamo je održano Eurocontest natjecanje aviomodelara u F5J kategoriji na kojem su sudjelovala 92 aeromodelara iz 12 europskih zemalja: Austrije, Slovenije, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Hrvatske, Izraela, Njemačke, Poljske, Češke i Mađarske.

     -Nakon uvodnog dijela natjecanja uspio sam se plasirati u završnicu natjecanja tzv. ‘fly off’ kao treći od trinaestero najboljih. U završnici svaki smo izveli još po tri leta kojom prigodom sam uspio uhvatiti najbolje zračne struje te prizemljiti jedrilicu najbliže cilju. Kad su se bodovi zbrojili vidio sam svoje ime na 1. mjestu što uopće nije loš osjećaj. – rekao je Nikola, najuspješniji član Aero kluba Rudolf Fizir.

     Nikola se dosad uglavnom natjecao u F3K kategoriji modela jedrilica u kojoj se model baca u zrak rukom. S ostalim kolegama iz kluba uspio je tijekom posljednjih 20 godina promovirati AK Rudolf Fizir u jedan od najtrofejnijih klubova u Hrvatskoj. Po svemu sudeći Nikola će u svojoj novoj kategoriji F5J biti još uspješniji tako da možemo reći da Ludbreg ima svojeg Ikara.

Spojio ugodno s korisnim

     U okviru Ludbreškog poduzetničkog inkubatora ‘Lucera’ Nikola je otvorio obrt za proizvodnju bespilotnih letjelica ‘Aero Fusion’ i tako spojio vlastiti hobi i ljubav prema aviomodelarstvu s poslovnim izazovom. Naime, Nikola u prostorima stare zgrade Lukoma izrađuje mehaničke dijelove jedrilica koje je sam konstruirao pa čak i na CNC stroju izradio aluminijske kalupe za izradu istih. Posebnim materijalima koji moraju biti lagani, u ludbreškom Aero Fusionu Nikola proizvodi trup, krila i rep jedrilica te ih isporučuje u kit-u. Kupaca ima, a problem su skupocjeni materijali koji se moraju čekati po dva tjedna od narudžbe.