);
Home Events Predavanje Predavanje o prvom hrvatskom satelitu

Organizator

Radioklub Ludbreg

Other Organizers

Gradska knjižnica i čitaonica 'Mladen Kerstner'
Gradska knjižnica i čitaonica 'Mladen Kerstner'
Phone
+385 42 421 480
Email
info@knjiznica-ludbreg.hr
Website
https://www.knjiznica-ludbreg.hr/
LORI Ludbreg

Mjesto

LORI Ludbreg
Kalnička ulica 20, 42230, Ludbreg
Kategorija
loader-image
Ludbreg
Ludbreg
11:51 pm, srp 23, 2024
temperature icon 23°C
oblačno
Humidity 70 %
Pressure 1016 mb
Wind 9 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 13 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 5:24 am
Sunset Sunset: 8:34 pm

Datum

tra 05 2024
Istekao!

Vrijeme

17:00 - 18:30

Predavanje o prvom hrvatskom satelitu

Projekt vrijednosti 130 000 € kojim će se u svemir lansirati prvi hrvatski satelit – CRO CUBE u posljednje vrijeme privlači pozornost šire javnosti.

Lansiranje objekta u svemir planirano je za ovu godinu, a odvijati će se na Falcon 9 raketi američke tvrtke Space X Elona Muska na misiji Transporter 10.

Tvrtka Spacemanic i Društvo za edukaciju van okvira pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu pogonjenog hrvatskim know-how-om i naprednim tehnologijama.

Priču o tome kako je izrađen Cro Cube nanosatelit te detalje oko projekta možete saznati na predavanju u novotvorenom LORI centru u Ludbregu ovog petka, 5. travnja, s početkom u 17 sati.

Organizatori ovog predavanja su Radioklub Ludbreg i Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kesrtner’, a priču o prvom hrvatskom satelitu ispričat će dipl.ing.el. Željko Ulip, jedan od članova tima koji je sudjelovao u njegovoj izradi.

Željko Ulip srednjoškolsko stručno obrazovanje završava 1971. godine u Školskom centru za strojarstvo i elektrotehniku u Zagrebu. Iste godine upisuje ETF Sveučilišta u Zagrebu. Diplomira na Zavodu za radiokomunikacije ETF-a s temom „Logaritmičko međufrekvencijsko pojačalo“ (mentor prof. dr. Ervin Zentner). Na istom zavodu magistrira s temom „Analiza pokretnog radiotelefonskog sustava temeljenog na ćelijskoj strukturi zona pokrivanja“, također kod mentora Zentnera.
Nakon diplomiranja 1976. počinje raditi u Elektrotehničkom institutu Rade Končar na industrijskoj elektronici, prvenstveno za aplikacije u rudnicima. Rad u struci nastavlja u tvornici RIZ Telekomunikacijski uređaji na poslovima razvoja radijskih uređaja u VHF i UHF frekvencijskom području, a nakon toga na njihovoj eksploataciji, montaži i održavanju u Ministarstvu unutarnjih poslova.
Prelazi u energetski sektor (INA Naftaplin i kasnije Plinacro), radeći na mikrovalnim linkovima i radijskim sustavima za daljinski nadzor, upravljanje i prikupljane podataka na magistralnim plinovodima. Deset godina radi kao honorarni asistent na Fakultetu prometnih znanosti na kolegiju Zrakoplovne radijske komunikacije.
Radioamaterizmom se počeo baviti 1965. godine, a satelitskim komunikacijama bavi se od 1973. godine do danas. Sudjeluje u sustavu natjecanja mladih tehničara (NMT) koji provode Hrvatska zajednica tehničke kulture i Agencija za obrazovanje. Dobitnik je dviju godišnjih nagrada „Oton Kučera“ koje dodjeljuje Zagrebačka zajednica tehničke kulture.

The event is finished.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content