);
Home Events Manifestacija Dan Centra svijeta i Ludbergin rođendan

Organizator

Turistička zajednica područja Centar svijeta
Phone
+385 (0)99 496 6155
Email
info@tz-ludbreg.hr
Website
https://visitludbreg.hr/centar-svijeta/

Mjesto

Trg Svetog Trojstva
Kategorija
loader-image
Ludbreg
Ludbreg
11:01 pm, srp 23, 2024
temperature icon 23°C
oblačno
Humidity 80 %
Pressure 1016 mb
Wind 10 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 16 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 5:24 am
Sunset Sunset: 8:34 pm

Datum

tra 01 2023
Istekao!

Vrijeme

9:30 - 11:00

Dan Centra svijeta i Ludbergin rođendan

Ludbreg je doista jedinstveni grad u svjetskim razmjerima jer od 1996. godine obilježava Dan Centra svijeta.

Istina je da su mnogi svjetski gradovi i metropole na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu. I to nije sve. Uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi, pa istoga dana slavimo i njezin rođendan. Ovoj zaštitnici grada, prema legendi, ovo bi bio njezin čak 882. rođendan. Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa rođena je 1. travnja 1141. godine, a legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom da ga je zabila u zemlju da je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.

Ludbergi u čast, program će se održati u subotu, 1. travnja, s početkom u 9:30 na središnjem trgu gdje su na krugovima centra svijeta postavljene pločice gradova-prijatelja. Kao novi grad prijatelj upisat će se turski Kuşadası.

– Poseban program pripremaju i Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg. Nakon kulturno-umjetničkog programa krenut će proslava Ludberginog rođendan koja će sve prisutne častiti rođendanskom tortom. Program će završiti zdravicom Ludberginim vinom koje će poteći iz gradske fontane.- otkriva Andreja Horvat iz TZ područja Centar svijeta.

The event is finished.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content