);
ELEN punionica za vozila na električni pogon i u Ludbregu

ELEN punionica za vozila na električni pogon i u Ludbregu

U Ludbregu, točnije u ulici Petra Preradovića kod samog Trga Svetog Trojstva, danas je u rad puštena prva ELEN punionica za vozila na električni pogon. Punionicu su svečano otvorili Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega i Domagoj Puzak, zamjenik voditelja tima za eMobilnost HEP grupe.

– Potreba za punionicom postoji s obzirom da puno ljudi putuje Podravskom magistralom u oba smjera električnim vozilima. I u samom Ludbregu postoji nekoliko električnih vozila, a i sam Grad Ludbreg ima planove obnoviti vozni park upravo električnim vozilom. Jedno malo električno vozilo već koristimo, a uskoro trebamo nabaviti i drugo vozilo koje može poslužiti komunalnim redarima, a i ostalim zaposlenicima. Proizvođač ovakvih malih električnih vozila je iz Ludbrega pa je i to dodatni motiv da se Ludbreg upiše na kartu gradova koji imaju punionicu. – pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

ELEN punionica u Ludbregu postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Ludbreg dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Koprivnica, Pogona Ludbreg.

– Ova usluga je besplatna. Pokušavamo dostići kritičnu točku potrebne infrastrukture i na ovaj način promovira e-mobilnost i motivira korisnike i vozače da pređu na električna vozila. To ima i svoje turističke učinke zato smo krenuli u suradnju s gradovima. – rekao je D. Puzak.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Čakovcu, Dubrovniku, Našicama, Gospiću, Otočcu, Novom Vinodolskom, Pagu, Braču i ostalim gradovima.

Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content