Prvog srpanjskog petka u gradskoj vijećnici Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak održano je edukativno predavanje o malignim melanomima. Predavanje o učestalosti, prepoznavanju i liječenju ove vrste kožnih izraslina održao je doktor Dragan Korolija-Marinić, kirurg sa Klinike za tumore u Zagrebu.

Maligni melanom je najzloćudniji rak ili tumor kože ili sluznice, a najčešće se javlja kod muškaraca na leđima ili kod žena na nogama. Osnovni uzročnici nastanka su pretjerana izloženost sunčevom zračenju kao i upotreba herbicida koji sadrže arsen.

-Malignom melanomu kože jednako su izložene osobe bez obzira na boju kože. Koža je od same mladosti izložena negativnom sunčevom zračenju koje se s godinama akumulira. Jednako obolijevaju i žene i muškarci, a najvažnije je prepoznavanje samog melanoma i pravovremeno javljanje dermatologu koji će znati prepoznati melanom i uputiti pacijenta k nama. Opasni su melanomi asimetričnog oblika s nepravilnim rubovima, različite boje i promjera većeg od 6 milimetara – rekao je kirurg Marinić.

Melanom prvo raste u širinu, a zatim u dubinu. Po prvom limfnom čvoru koji ima ulogu ‘čuvara’ vidi se do kojeg stupnja je bolest uznapredovala.

-Ako je melanom u prvom ili drugom stadiju onda se operativno odstranjuje tumor i 3 milimetra zdravog okolnog tkiva. Uzorak tkiva šalje se na ispitivanje te ako je nalaz pozitivan pacijent ide na novi operativni zahvat gdje se odstranjuje melanom i 2 do 3 centimetra okolnog tkiva, a odstranjuje se i prvi limfni čvor. Nakon operacije liječenje se nastavlja pametnim lijekovima – pojasnio je predavač Marinić.

Liječenje malignih tumora koji su prekasno otkriveni je izrazito teško jer u 3. i 4. stadiju karcinom metastazira na druge organe zato se javite svom liječniku na vrijeme. Samo 5 do 10 posto melanoma su malignog karaktera.

U četvrtak, 16. srpnja Grad Ludbreg organizira još jedno edukativno predavanje prvenstveno za pripadnice ljepšeg spola, a radi se o predavanju o karcinomu dojke. Djevojke, žene, majke, odazovite se!