Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner u sklopu svojih edukativnih aktivnosti provodi pričaonicu „Slovo po slovo“. Riječ je o programu kojim se žele poboljšati i unaprijediti jezično-govorne vještine kod djece predškolske dobi.

– Program smo započeli početkom godine. Tijekom ljeta smo imali pauzu, da bi od rujna opet nastavili. Edukativna govorna pričaonica sastoji se od kreativnih vježbi za poticanje izražavanja na materinjem jeziku koristeći raspoložive materijale knjižnice od knjiga, zvučnih knjiga, igro-knjiga te brojnih edukativnih igračaka i didaktičkih pomagala za djecu predškolske dobi. – poručuju iz gradske knjižnice.

Radionice se održavaju utorkom u 8 i 30 sati, a vodi ih Tatjana Novosel, magistra edukacije kroatistike i magistra edukacije fonetike, volonterka Knjižnice.

– Djeca se u sklopu pričaonice bave brojnim predvježbama za izgovor glasova koji obično predstavljaju problem. Te se vježbe sastoje i od gimnastike, cijelog tijela a posebno artikulatora. Najznačajniji su pri tome osvještavanje usana, jezika, vilice, usne šupljine, položaja zubiju. Kao i ukupna mikromotorika lica. – otkriva Tatjana Novosel.

Uz to, kroz osmišljenje individualne i zajedničke aktivnosti brusi se izgovor pojedinih glasova kao i koncentracija i pažnja djece.

-Do pripreme dolazimo kroz igru i vježbama u pokretu, ritmici, orofacijalnim vježbama te drugim vježbama za glas i govor kao što je oponašanje glasanja životinja, oponašanje zvukova iz prirode i slično. Razvijamo slušanje, razumijevanje i komunikaciju. Zabavljamo se brojalicama i pjesmicama kao i izgovaranjem glasova koji djeci predstavljaju izazov npr. R u okruženju slova i riječi koje potiču treperenje jezika.– dodaje Tatjana.

Također dio vremena koriste i za poticanje i razvoj grafo-motorno i vizuo percepcije.

– Idealna veličina grupe je 5-6 djece, no uvijek postoje situacije kada zbog bolesti ili neke druge spriječenosti dođe manje. Zbog toga uvijek apeliram na roditelje da najave nedolazak kako bi mjesto mogli ustupiti nekom drugom djetetu. Ovisno o interesu postoji mogućnost formiranje i dodatne grupe stoga još jedno pozivam roditelje da se jave u gradsku knjižnicu i upišu svoje dijete ako ono ima bilo kakve jezično – govorne poteškoće. Pričaonica je na volonterskoj bazi, dakle besplatna. – poručuje magistrica.