Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kučanu Ludbreškom osnovano je 15. 08. 1928. godine što znači da je ove godine, baš sredinom kolovoza, Društvo proslavilo 90 godina postojanja. Za proslavu značajne obljetnice postavljen je veliki šator kraj vatrogasnog spremišta uz Bednju. Tamo je održana svečana sjednica u sklopu koje su posvećene zastava i vatrogasno vozilo te dodijeljena priznanja vatrogascima. Svečanu zastavu i vatrogasno vozilo posvetio je velečasni Kristijan Stojko. Nakon svečane sjednice održan je ručak, druženje sudionika proslave i vrtna zabava uz živu muziku.

     U proslavi su sudjelovali članovi desetak vatrogasnih društava sa šireg ludbreškog područja. Povorka od 96 vatrogasaca u pratnji Puhačkog orkestra grada Ludbrega prodefilirala je ulicama Kučana, a od gostiju na proslavi su sudjelovali: ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, njegova zamjenica Renata Potočnik, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Antun Šimić, tajnik Županijske vatrogasne zajednice Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednica Grada Ludbrega Nenad Cindori i tajnica Mihaela Horvat, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Ludbrega, Jurica Havaić i njegov zamjenik Mladen Makar, predsjednik gradskog HNS-a Mirko Herenčić i dr.

     -Vatrogastvo je u Kučanu do prije 5 godina bilo u velikoj krizi, ali ja nisam dozvolio da se Društvo ‘ugasi’. Otkad je na čelu predsjednik Neno Novak možemo reći da je vatrogastvo u našem selu ponovno ‘in’. U seniorskoj ekipi su i njegovi sinovi Matija i Petar koji su također jako aktivni. Seniori marljivo vježbaju pa su u srpnju na 22. Kupu grada Ludbega osvojili prvo mjesto u konkurenciji 8 ekipa. Naše Društvo broji 38 članova od čega imamo 10 operativnih vatrogasaca osposobljenih za sve intervencije. Trenutno radimo na ustroju ženske seniorske ekipe koju će voditi Anica Happ. – rekao je Antun Novota, dopredsjednik DVD Kučan Ludbreški.

     Povodom 90 godina djelovanja DVD Kučan Ludbreški primilo je srebrnu Plaketu, a posebni poklon u znak uspješne međusobne suradnje dvaju Društava uručio im je predsjednik DVD Sigetec Ludbreški Tomislav Šarec. Pokrovitelji proslave rođendana Kučanskih vatrogasaca bili su: Grad Ludbreg, HNS Grada Ludbrega, Vatrogasna zajednica Grada Ludbrega, Mjesni odbor Kučan i Čukec gradnja. Vjerujemo da će se aktivnosti Kučanskih vatrogasaca nastaviti još najmanje 10 godina, a onda slijedi proslava okruglog stotog rođendana za koju se dobiva zlatna Plaketa. Bilo bi lijepo kada bi se svi mogli ponovno vidjeti i družiti i tada. Zato, pažljivo s vatrom i živjeli!