Dječji vrtić Smjehuljica u sklopu projekta “Smjehuljica – moj drugi dom” protekle dvije godine radio je na unapređenju postojećih usluga i uvođenju novih te jačanju kapaciteta odgajatelja i stručnih suradnika.

U program je tako uvrštena uslugu poslijepodnevnog rada vrtića, a sedam odgajatelja i stručnih suradnika završilo je edukacije iz područja engleskog jezika, kinezioloških aktivnosti, Neurofeedback metode te metode senzorne integracije čime je podignuta kvaliteta odgoja samih polaznika.

Završila sam edukaciju za senzornu integraciju koja mi je puno pomogla u radu s djecom obzirom da u današnje vrijeme sve više prepoznajemo te poteškoće. Senzorna integracija razvija se kroz sva područja rada, dakle kroz sve igre i aktivnosti. – kazala nam je odgajateljica Jasenka Bajrović koja je u trenutku kada smo posjetili vrtić održavala radionicu o lavandi. – Danas imamo radionicu u kojoj upoznajemo lavandu koristeći svoja osjetila, dakle miris, vid, dodir…Na taj način potičemo djecu da primjećuju materijale u prirodu, da ih skupljaju, koriste i da razvijaju senzornu integraciju. – dodaje Jasenka.

Da se mališanima sviđa takav pristup uvjerili smo se sami kroz razgovor s petogodišnjim Ottom Schubertom kojeg smo zatekli u igri s didaktičkim materijalima.

Otto Schubert

– Napravio sam šišmiša, nije mi bilo uopće teško. Samo sam pratio skicu i složio sam ga jako brzo. Volim takve aktivnosti i jako mi se sviđa provoditi vrijeme ovdje u vrtiću. – kratko nam je objasnio.

Osim senzomotoričkih, kinezioloških, jezičnih, likovnih i ritmičkih programa u vrtiću djeluje i folklorna sekcija koju vodi educirana odgajateljica Valentina Ivančić. – Držimo se tradicionalnih dječjih igara, pjesmica i plesova. Vježbamo i gostujemo na brojnim kulturno – umjetničkim programima u gradu. Djeci se to jako sviđa, uvijek vole kada su obučeni u folklorne nošnje. Ideja je da kroz neko iduće razdoblje spojimo likovnu i folklornu skupinu i tako još više pažnje posvetimo tradiciji. – otkriva.

Vlasnica i direktorica vrtića te voditeljica projekta Gordana Trnjak – Vajagić zadovoljna je svim postignutim rezultatima.

– Želja nam je da nastavimo s implementacijom novih programa i nadamo se da unatoč novonastaloj situaciji s pandemijom korona virusa nećemo to morati stavljati na čekanje. Polako opremamo i senzomotoričku sobu kako bi što više pažnje mogli posvetiti hipersenzibilnoj i hiposenzibilnoj djeci te time proširili samu ponudu i programe DV Smjehuljica. – zaključuje.

Osnovne informacije o projektu

Projekt „Smjehuljica – moj drugi dom” (broj ugovora UP.02.2.2.08.0037) provodi se u periodu od 4. 9. 2018. do 4. 9. 2020. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi 2.663.742,00 HRK, a udio sufinanciranja od strane Europskog socijalnog fonda iznosi 100%. Nositelj projekta je Dječji vrtić Smjehuljica, dok Grad Ludbreg ima ulogu projektnog partnera.