Ludbreg je, tradicionalno, tjedan dana uoči Svete nedjelje bio mjesto susreta mladih hodočasnika

Krajem kolovoza započinju brojni vjerski programi proslave najveće ludbreške manifestacije – Dani Svete nedjelje, a među prvima na popisu je Hodočasnički dan mladih u sklopu kojeg se održava i tradicionalni Festival duhovne glazbe mladih “Duga”.

Program hodočašćenja održan je tjedan dan učio središnje proslave Svete nedjelje, a započeo je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje je održana kateheza i sveta misa.

Nakon mise hodočasnici su krenuli prema kinodvorani Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ gdje je održan sada već 23. Festival dugovnih pjesama mladih – Duga, ujedno i vrhunac hodočasničkog dana. Prvotno je bilo zamišljeno da se festival održi na Svetištu, no vremenske su prilike kao i prethodne godine malo promijenile planove.

Prije nego što je festivalski zbor sastavljen od Pjevačkog društva mladih Trinitas iz Ludbrega, Zbora mladih župe Martijanec, Ihthisa iz Velikog Bukovca, Leticie iz Rasinje i Zbora mladih Varaždinske biskupije krenuo s izvođenjem pjesama, publici se obratio novi Ludbreški župni vikar, Mislav Mikac. – Velika mi je čast kao novom župnom vikaru pozdraviti vas na početku ovog festivala. Umjetnost je važan segment ljudskih života koji nas uveseljava, tješi razveseljuje ili pak skreće pozornost i propituje naše životne stvarnosti. Glazba pak ima tu moć da kroz note i riječi  svjedoči i govori o težnjama ljudi, o onome što nose u srcu, što ih tišti ili pak u čemu pronalaze radost, mir i smisao. Danas imamo priliku čuti ne samo svirače i pjevače tih nota i tekstova, već i one koji te note i riječi žive. Danas imamo priliku čuti ono u što ovi mladi ljudi vjeruju, čemu se vesele, što nose u srcu i što na kraju krajeva, svakoga dana žive. – poručio je.

Nakon njegovog kratkog obraćanja slijedila je molitva , a potom i pjesma.

U slavljeničkom raspoloženju festivalski je zbor pod vodstvom Marte Šarec i uz pratnju festivalskog benda otpjevao trinaest pjesama od kojih i nekoliko autorskih. Zahvaljujući velikom pljesku i oduševljenju publike po završetku izvedeno ih je još nekoliko pa se tako finalna brojka popela na dvadesetak.

Program je vodila Nikolina Jadanić koja se na kraju festivala zahvalila svima koji su doprinijeli njegovu održavanju – pekarama „Centar“ i „Beny“, mljekari „Antun Bohnec“, cvjećarnama „Sandra“ i „Ruža“, tiskari „Mini-print-logo“ Varaždin, Štikmi d.o.o., Župi Presvetog Trojstva, stolariji „Kranjčec“ Ludbreg, Mladenu i Davidu koji su osigurali razglas, obitelji Mesarić, Gradu Ludbregu te Radio Ludbregu.

Posebnu zahvalu uputila je dirigentici zbora Marti Šarec, Ediju Vugrincu za pisanje aranžmana i dizanje atmosfere na probama, Evi – Mariji Jalšić i Petru Mihinu za organizaciju te Karli Majhen i Silviji Novak za pisanje tekstova autorskih pjesama.