);
DRUŽENJE OBRTNIKA U CENTRU SVIJETA 

DRUŽENJE OBRTNIKA U CENTRU SVIJETA 

Udruge kuhale na glavnom gradskom trgu 

Udruženje obrtnika Ludbreg posljednjeg petka u mjesecu kolovozu organiziralo je sada već tradicionalnu „Etno-gastro izložbu“, a sve u sklopu programa ludbreške manifestacije Dani Svete nedjelje. Cilj izložbe je da se obrtnici druže i zabave, a ujedno i da predstave svoje udruženje lokalnim jelom i proizvodima iz svog kraja. 

– Ovo je već peta „Etno-gastro izložba“ na kojoj ove godine sudjeluje pet udruženje. Stigli su nam obrtnici iz Varaždinske županije, a po prvi puta i obrtnici iz Đurđevca. – kazala nam je Nikolina Kancijan-Golubić, potpredsjednica Udruženja obrtnika Ludbreg. 

Okupljanje obrtnika započelo je u 15 sati, a među prvima stigli su Picoki iz Đurđevca.– Kuhamo s dvije vrste mesa – srnetina i svinjetina. Daljnju recepturu vam nećemo otkriti, morali budete probati i procijeniti sami. – tajanstvena je bila ekipa koja se sastojala od pet muških članova. 

Dok je njihov gulaš već bio na pola kuhan Marofčani su tek krenuli s dinstanjem luka. – Malo kasnimo jer smo doma najprije sve pripremali, sjeckali luk i odrađivali te osnovne stvari. No nikaj se vi ne morate sekirati, sve bu gotovo na vreme. Mi smo tu svake godine tak da znamo već kak se treba tempirati. Budete probali pa budete vidli da bude naš juneći gulaš najbolji. – uvjereni su bili uvijek dobro raspoloženi obrtnici iz Novog Marofa. 

 E baš bude naš najbolji. – dovikivali su Varaždinci koji su bili smješteni na štandu pokraj. Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin stiglo je u muško-ženskom sastavu. – Znate da nikaj nemre prejti bez nas žena, mi smo u kuhinji najjača karika. Redovito dolazimo na ovo druženje u Ludbreg kao što i Ludbrežani dolaze na naše druženje u travnju. – otkrila nam je Biserka Keliš ispred Udruženja Varaždin. 

Ivančani su s druge strane trga u potpunosti vladali situacijom. – Sve je pod kontrolom i ide onak kak treba. Najbitnija je dobra priprema, kasnije onda sve ide svojim tokom. – smireno su nam odgovorili glavni kuhari čekajući pojačanje ostalih članova njihovog udruženja koji samo što nisu stigli. 

Domaćini su se pak ovoga puta pošteno isprsili pa su kuhali gulaš od čak četiri vrste mesa. – To vam je ko neka vrsta slovenskog bograča. Unutra ima veprovine, junetine, svinjetine i srnetine. –  otkrio je glavni šef Zlatko Meštrović. – Volim kuhati, volim dobro društvo i volim počastiti ljude svojom kuhinjom tako da se vrlo rado odazivam na ovakva druženje. – dodao je. 

Oko 18 sati trgom su zavladali mirisi koji su izmamili Ludbrežane na besplatno kušanje. 

Za dobar štimung pobrinuo se tamburaški sastav KUD-a „Anka Ošpuh“, a neki su čak i zaplesali. 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content