);
Dragutin Gerić ove će godine primiti Zahvalnicu Grada Ludbrega

Dragutin Gerić ove će godine primiti Zahvalnicu Grada Ludbrega

Ludbrežani Drageca najčešće povezuju s origamijem – japanskom vještinom savijanja papira bez lijepljenja.

Kada smo dogovarali susret s Dragutinom Gerićem na telefonski poziv javila nam se njegova supruga Miljenka koja je bila oduševljena saznanjem da će njezin Dragec primiti Zahvalnicu. Ludbrežani Drageca najčešće povezuju s japanskom vještinom savijanja papira bez lijepljenja. S origamijem se bavi od gimnazije, znači punih 55 godina. Prvi je hrvatski autor koji je 1986. godine objavio knjigu o vještinama origamija pod nazivom ‘Origami, vještina savijanja papira’.

-Moja obitelj se iz Zagreba u Ludbreg doselila 1984. godine. Radeći u Opremi kod Zvonka Novaka, na njegovu inicijativu, postao sam aktivan u Zajednici tehničke kulture. Godine 2001. sudjelovao sam u osnivanju ‘Hrvatsko japanskog kulturnog i gospodarskog društva gdje sam bio voditelj Origami sekcije. Podučavao sam programiranje u radionicama programiranja, prvo u Basic-u, onda u Pascalu i ostalim programskim jezicima koji su tada postajali relevantni. Prije deset godina vodio sam Origami grupu Zajednice tehničke kulture Ludbreg u koju se mogu uključiti ne samo djeca već i odrasli. Vodio sam i Ljetnu školu origamija za udrugu mladih Lumen. Dolaskom u mirovinu imam više vremena za prenošenje svojih znanja drugima pa tako vodim grupu ‘Automatika’ kao izvanškolsku aktivnost te i dalje ‘Origami grupu’ – rekao je Dragutin Gerić, dobitnik Zahvalnice Grada Ludbrega.

Na inicijativu ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića na Otoku mladosti gradi se Japanski park. Na ulazu tog parka napravljen je ždral od nehrđajućeg čelika kojeg je osmislio upravo naš sugovornik. Ždral je ptica koja u japanskoj kulturi, uz zmaja i kornjaču, ima mitološko značenje. Kako je Dragec u mirovini tek tri godine ispred njega je još puno ždralova koje će napraviti od papira, još podosta godina za prenošenje znanja mladima te sudjelovanja u projektima na korist široj društvenoj zajednici. Dragecu čestitamo na zasluženom priznanju i radujemo se dolasku na neku novu njegovu radionicu.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content