Poljoprivredna zadruga “Ludbreški kraj” već četiri godine uspješno surađuje s Podravkom, a ovog je mjeseca krenuo otkup krastavaca. Otkupna cijena se unatoč korona krizi nije mijenjala, a sezona bi trebala trajati do kraja rujna. U prostorijama udruge u Hrastovskom, svakog ponedjeljka, srijede i petka vrši se kalibriranje krastavaca i njihov odvoz.

– Došli smo do početka sezone branja krastavaca, moram reći kako smo zasad zadovoljni s prinosom i do sada smo isporučili 10 do 12 tona krastavaca. Krenuli smo 13. srpnja tri puta tjedno sa odvozom i mislim da nam vrhunac sezone tek slijedi – rekao je predsjednik zadruge Saša Lenček.

Predsjednik Lenček je naglasio kako su zbog vremenskih uvjeta imali manjih problema te kako će zbog toga vrhunac sezone doći desetak dana kasnije nego inače. Bez obzira na to, kalibracija i odvoz idu po planu.

– Zadnjih 20-ak dana su bile hladne noći što ne odgovara biljkama za rast koje onda automatski ne daju plod. Špica sezone nam slijedi oko 5.8. dok je to inače oko 25.7., dakle desetak dana ranije te bi trebala potrajati do konca devetog mjeseca. Otkup ide po planu, kreće u 15 sati kad suradnici počinju dovoziti krastavce, mi ih kalibriramo u četiri klase, ekstra klasu, prvu, drugu i treću i već u 18 sati kamion odveze krastavce koji su ujutro bili na polju u Podravku.

PZ Ludbreški kraj već četiri godine ima ekskluzivan ugovor s Podravkom kojoj isporučuje voće i povrće. Zadovoljni su otkupnim cijenama krastavaca koje su dogovorene još u drugom mjesecu. Velika prednost je blizina udruge i koprivničke tvrtke te visoka kvaliteta proizvoda.

– Otkupna cijena je dobra, dogovorena je u drugom mjesecu i ništa se nije promijenilo zbog situacije s koronom i tu su naši suradnici jako zadovoljni. Zadnjih dana stalno vidimo u medijima da ljudi nemaju kamo sa svojim proizvodima i zato moramo pohvaliti Podravku koja cijeni našu proizvodnju jer da njih nema, vjerojatno bi sad i ovi naši krastavci završili u smeću. Drago mi je da se vidi uložen trud u plansku proizvodnju jer naši suradnici sve rade planski poput postavljanja folija, sjetve, uzgoja, prskanja i na kraju samog branja konačnog proizvoda – rekao je za kraj predsjednik Lenček.

Saša Lenček

Saša Lenček