Doru Pretković možda ste već imali priliku upoznati, 2014. godine bila je pobjednica Nacionalnog natjecanja u čitanju na glas, godinama je članica Kulturno-umjetničkog društva “Anka Ošpuh” Ludbreg, a ove zime odlučila je s javnošću podijeliti i svoje pjevačko umijeće. Iako su pohoditelji kulturnih događanja već imali prilike čuti Dorine izvedbe, novonastali video uradci svakako su doprijeli do nove publike.

S 14 godina, Dora o svojoj budućnosti ima jasne stavove, a umjetnost je njezina svakodnevica – Puno nam je toga dostupno, umjetnost je u svemu, a na nama je hoćemo li ju vidjeti. Umjetnost su osjećaji, odnosno ona je stvorena našim osjećajima, a ljudi sami sebe ograničavaju, ne odvaže se njome baviti. Možda je to zato jer očekujemo uspjeh preko noći, ali ništa se ne događa preko noći već je potrebno slijediti stepenice – kaže nam Dora.

Učenica osmog razreda Osnovne škole Ludbreg pohađala je i glazbeni odjel u kojem je završila smjer klavir

Njezin pak pjevački talent zapazila je Barbara Othman. – Kad je učiteljica Othman došla u školu čula me kako pjevam predložila je da bih mogla upisati srednju glazbenu smjer solo pjevanje. Bila sam malo iznenađena jer nisam uopće bila upoznata s činjenicom da taj smjer postoji. Počela sam se raspitivati i trenutno sam u fazi pripreme za upis – otkriva Dora. Kako bi mogla upisati željeni smjer potrebno je završiti dva pripremna razreda kroz koja se upoznaje sa solo pjevanjem kao predmetom, ali i s osnovama talijanskog jezika. – Pomalo je izazovno, sve je nekako u isto vrijeme, ali vjerujem da se svaki trud isplati – kaže Dora te dodaje kako je i glazbeni odjel Osnovne škole Ludbreg koji traje šest godina ponekad izazovan i često puta učenici razmišljaju o odustajanju. – Nemojmo stavljati maske, mnogima nam je često došlo da odustanemo, ali svakako se isplati. Zahvaljujući tom obrazovanju sada mi je puno lakše, imam više otvorenih vratiju – kaže Dora.

Glazbeni put naslijedila je od tate koji je i najveći kritičar kada je u pitanju pjevanje, zapravo i kritičar čije joj je mišljenje najvažnije. – Teško je svima ugoditi i zato se na razne komentare ne treba obazirati – kaže Dora.

Zimski odmor iskoristila je za snimanje videa

U tome joj je pomogao Miroslav Vađunec, stručni suradnik u izdavaštvu Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”. – Nisam zapravo mislila da će sve skupa ispasti tako profesionalno. Iako sam jako samokritična ovim sam projektom jako zadovoljna – kaže Dora.

Iako je trenutno u pripremama za daljnje glazbeno obrazovanje kada je riječ o studiju ipak prevladava druga umjetnost, a to je gluma. – Kazalište i gluma moja su prva ljubav i tu vidim svoju budućnost. Nekako kroz glumu može do izražaja doći i pjevanje, gluma objedinjuje više toga – kaže nam Dora.

Bavi se ona još i fotografijom, zanima ju apstraktno slikarstvo, a od malih je nogu i članica KUD-a “Anka Ošpuh” gdje je dio ritmičke skupine jer i plesna umjetnost dio je njezina života. Nama pak ne preostaje ništa drugo nego da ju na tom umjetničkom putu pratimo.

Foto: Miroslav Vađunec