Krajem godine svi nastoje evaluirati i sagledati proteklu godinu i uspjehe koje su u njoj postigli.

Pregled i statistiku održanih programa i manifestacija pripremio je i Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“.

Tijekom godine u njihovoj organizaciji održano je ukupno 9 izložbi od kojih svakako treba istaknuti „Nepoznate Ludbrežane“ i „Industrijsku baštinu Ludbrega“ u čijoj pripremi su sudjelovali i učenici Osnovne škole Ludbreg te članovi Ludbreške udruge mladih entuzijasta, a koje je posjetilo preko 1000 posjetitelja.
Uz izložbe održano je i 8 koncerata klasične glazbe na kojima su sudjelovale mlade ludbreške nade, ali i već afirmirani i svjetski poznati glazbenici.
Bilo je i programa za one koji više vole kazališne daske. Održano je ukupno 6 kazališnih predstava i stand up komedija te četverodnevni Festival kajkavske komedije – Dani Mladena Kerstnera koji je okupio 19 glumačkih skupina. Dakle odigrano je 19 amaterskih predstava koje je pratilo preko 2000 gledatelja.
Tu je i tradicionalna utrka Centrum Mundi koja je okupila preko 200 sudionika čime je potvrđeno da organizacija ide u odličnom smjeru. Nezaobilazan je bio i Haiku susret koji je okupio 60 zaljubljenika u haiku poeziju, a čiji radovi su objavljeni u ovogodišnjem 22. Haiku zborniku u izdavaštvu Centra.

Sakupljanje građe

CZKIDN provodi i prikupljanje te evidentiranje arheološke i povijesne građue na području Ludbrega i okolice. Tijekom 2019. godine zbirke CZKIDN-a uvećane su darovima, terenskim istraživanjem, naknadnim pronalaskom i identifikacijom predmeta. U inventarnu knjigu upisano je 1290 zapisa, a u fond Fototeka njih čak 3532.
– Tijekom godine izvršena je inventarizacija predmeta zavičajne zbirke. Cjelokupna zbirka je sada zaštićena kao kulturno dobro u Ministarstvu kulture, što dovodi do osnivanja muzeja Grada Ludbrega. Proces je pokrenut pred ministarstvom, pa bi početkom iduće godine imali i osnovan muzej u sklopu Centra. – kaže ravnatelj CZKIDN Branko Dijanošić.

Ludbreške novine

U nakladništvu CZKIDN izlaze i Ludbreške novine koje slikom i tekstom prate zbivanja u lokalnoj zajednici. Svakog mjeseca tiskaju se u 2 800 primjeraka. U protekloj godini izašlo je 12 brojeva, s ukupno 272 otisnute stranice.

Slijedi obnova zgrade

Protekle godine Centra je krenuo u projekt energetske obnove zgrade. Projektom su obuhvaćene aktivnosti energetske obnove i uvođenje obnovljivih izvora energije: obnova toplinske ovojnice, modernizacija sustava grijanja i ugradnja mehaničke ventilacije s rekuperacijom, energetska obnova elektroinstalacija strojarskih sustava te izgradnja FN elektrane. Time će biti smanjena godišnja potrošnja primarne energije u zgradi te će se povećati korištenje obnovljivih izvora energije. Završetak projekta planira se za kolovoz 2021. godine.