Lan je biljka dugog dana. Skromnih, malih, ali oku ugodnih plavih cvjetića. Lan je jedna od najstarijih poznatih uzgajanih biljaka. Naši preci su ga uzgajali radi dobivanja vlakana. Predivni lan bolje uspijeva u uvjetima izmjene vedrog i oblačnog vremena, tada se stabljika manje grana i dobije se više kvalitetnijeg vlakna. Lan za ulje traži više svjetlosti i u uvjetima dobrog osvjetljenja daje veći prihod sjemena s većim postotkom ulja.

Velika snaga malog sjemena

Smeđi lan, laneno ulje, laneno brašno

Laneno ulje dobiveno hladnim prešanjem koristi se kao kvalitetan dodatak jelima. Nije namijenjeno kuhanju već se dodaje u salate, svježem siru, jogurtu ili gotovom jelu.

Sjemenke lana bogate su lignanima, omega 3-masnim kiselinama i dijetalnim vlaknima. Najbolje ih je koristiti svježe mljevene. Glavni nutrijenti nalaze se upravo u jezgri. Sjemenke lana koriste se u prehrani uz jogurt, žitarice, za pripremu kruha i peciva, te u jelima kao što su juhe i variva kao dodatak gotovom jelu.

Sjemenke lana pomažu kod gotovo svih tegoba, a cijena im je prava sitnica.

Lan pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, stabiliziranju šećera u krvi, jačanju zdravlja krvožilnog sustava, poboljšanju probave i još mnogih drugih zdravstvenih blagodati. Naravno važna je redovita konzumacija.

Laneno brašno dobiva se finim mljevenjem pogače od prešanja ulja. Ono je bez glutena i upotrebljava se za pripremu kruha, peciva, pita i slično.

Polje lana

Domaća peciva ili kruh s lanenim brašnom

Sastojci: 1 šalica lanenog brašna, 3 šalice pšeničnog glatkog brašna tip 550, žličica soli i šećera, 1 suhi kvas, jedna i pola šalice mlake vode, 2 žličice lanenih sjemenki, nekoliko žlica ulja (repičinog ili suncokretovog) uljem premažite tijesto, a ostatkom ulja ćete pouljiti ruke kod formiranja peciva.

Za pripremu uzmite veću čajnu šalicu i pomiješajte sve suhe sastojke, zatim umijesite tijesto mlakom vodom i ostavite da se diže oko pola sata. Podijelite tijesto na komadiće težine oko 5 dag. Svaki komadić oblikujte u pecivo kakvo želite. Na ruke stavite malo ulja da ih lakše formirate. Stavljajte ih na papir za pečenje ostavljajući razmak. Ako radite kruh, tijesto oblikujte i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Prije pečenja ostavite da se diže, zatim premažite kistom s malo vode da se lakše zalijepe sjemenke. Kruh pecite oko pola sata, a peciva 12 – 15 min na temperaturi 180 C°.

Najbolji domaći kruh ili peciva pripremajte s brašnom i sjemenkama Opg Siladi Kotoriba. Potražite ih na ludbreškoj tržnici.