Zaposlenici knjižnica diljem svijeta u razduženim knjigama nerijetko pronalaze razne, tamo ne pripadajuće, predmete poput salveta, higijenskih predmeta, djetelina s četiri lista…

Međutim, Domagoj Busija, knjižničar Gradske knjižnice i čitaonice ‘Mladen Kerstner’, nedavno je razdužio knjigu koju mu je vratila jedna od članica Knjižnice i u njoj pronašao novac. Radilo se o svoti od, ni manje, ni više, nego 5800 kuna.

– Gospođa je vratila knjigu ‘Božić Herculea Poirota’ Agathe Christie, ja sam je razdužio i zadužio drugu pa je ona otišla. Nakon što sam malo detaljnije pogledao razduženu knjigu koja je stajala na pultu primijetio sam čudno zadebljanje. – objašnjava Busija.

Maknuo je omot i ima što za vidjeti – hrpu novca zamotanu u potvrdu banke, na kojoj je pisalo tko je svotu podigao i koliko.

 

– Novac je bio između omota i korica knjige. Odmah sam provjerio odgovara li svota na potvrdi onoj u knjizi i potom u računalu pronašao ime članice koja ju je vratila. Imena su se podudarala, u sustavu sam pronašao i njezin broj mobitela i nazvao je. Gospođa se vratila, prebrojila novac, uzela ga, zahvalila i pošla svojim putem. – prepričao je ovu zgodu ludbreški knjižničar kojem ni u jednom trenutku nije palo na pamet zadržati novac.

– Lova nije moja, a obraz nema cijenu. – zaključuje.