);
Dodijeljene nagrade za najbolje humoristične dramske tekstove na kajkavskom

Dodijeljene nagrade za najbolje humoristične dramske tekstove na kajkavskom

Nakon što su prošlog četvrtka u sklopu Kešnerijade – manifestacije koju gradska knjižnica organizira u čast velikog hrvatskog književnika Mladena Kerstnera po kojem i nosi ime, proglašeni pobjednici natječaja za dječje kajkavsko pjesništvo, dva dana kasnije proglašeni su i dobitnici natječaja za najbolji humoristični dramski tekst na kajkavskom jeziku.

U dvorcu Batthyany je u subotu, 9. srpnja, tako održan drugi središnji program ovogodišnje Kešnerijade koji je na kajkavskom vodila Snježana Hranić, a u sklopu kojeg su prisutni imali prilike čuti ulomke iz tri dramska teksta u najužem izboru za nagrade i to u interpretaciji Đurđe Kokanović, Aleksandra Horvata i Franje Oreškog.

– Kajkavski jezik treba njegovati, treba na njemu pričati i pisati. Upravo to je i jedan od ciljeva ove naše manifestacije u kojoj veličamo Mladena Kerstnera, ali i kajkavski jezik. – tom je prigodom istaknuo ravnatelj Gradske knjižnice ‘Mladen Kesrtner’, Stjepan Stjepić i dodao kako će knjižnica ove godine tiskati zbornik radova koji su pobijedili na recitalima unatrag tri godine.

Među njima bit će i ovogodišnji nagrađeni dramski tekstovi koje je izabralo prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof, Ljudmile Kladić, prof Lidije Novosel i prof. Jasminke Vugrinec.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je devet tekstova sedmero autora.

– U Ludbregu, iz godine u godinu, raste veliko bogatstvo kulture zahvaljujući ovoj manifestaciji. Hvala autorima koji su svojim smiješnim tekstovima pokazali zube ovim vremenima koja su puna nervoze, straha, koja su puna problema i briga. Hvala im što su nas podsjetili da ne moramo uvijek ozbiljno gledati svijet oko sebe, nego smo stvoreni za to da se veselimo. – istaknula je prof, Jasminka Vugrinec ispred prosudbenog povjerenstva koje je nagrade dodijelilo na sljedeći način.

Jasminka Vugrinec
Jasminka Vugrinec

Treće mjesto i nagradu od 500 kuna dobila je Đurđa Kokanović za tekst ‘Za se je kriv Pepa’. Drugo mjesto i nagrada od 1000 kn otišla je u ruke Franje Oreškog i njegovoj ‘Godišnjici braka’. Đurđa Vukelić Rožić osvojila je prvo mjestu i nagradu od 2000 kuna za svoj dramski tekst ‘Osam’ u kojem na humorističan način opisuje ljudske slabosti i ismijava određene društvene pojave.

– Da nema Kešnerijade mislim da se možda ne bih ni uputila u pisanje dramskog teksta, sasvim slučajno sam u to ‘uletjela’. Drago mi je da se na ovaj način prisjećamo Mladena Kerstnera koji je popularizirao kajkavštinu pišući na svom domaćem ludbreškom govoru zahvaljujući čemu je cijela Hrvatska bila upoznata s kajkavštinom. Nadam se da će ova manifestacija iznjedriti još mnogo mladih i uspješnih autora. – istaknula je ovogodišnja pobjednica koja je tijekom programa, kao i svi prisutni imala prilike uživati i u izvedbama pjesama uvijek odličnih ‘Pajdašica’.

 

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content