);
Dođi nam dođi, Nikola Sveti..

Dođi nam dođi, Nikola Sveti..

Već u prvom tjednu posljednjeg mjeseca u kalendarskoj godini, točnije 6. prosinca, slavi se jedan od najdražih dječjih svetaca – Nikola. Mališani, u noći uoči blagdana, u prozore stavljaju očišćene čizmice ili cipelice ne bi li ujutro od svog zaštitnika dobili dar.

Sveti Nikola ovog je ožujka napunio 1747. godina. Budući da je već u dubokoj starosti teško mu je obavljati svoj posao kao što je to mogao prije pa je za pomoć odlučio zamoliti svoje poznanike iz Grada Ludbrega. Oni su, u dvorani Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, okupili sve mališane sa ludbreškog područja te za njih pripremili i zapakirali darove. Na svecu je ostalo samo da se dođe uvjeriti jesu li djeca tokom cijele godine bila dobra i jesu li poklon zaslužila. Sa sobom je kao pratnju poveo i Krampusa, ali za njega u ovom slučaju nije bilo posla.

Nakon što je zajedno sa najmlađima otpjevao nekoliko pjesmica, razmjenio doživljaje te zaplesao na najpoznatije taktove božićnih melodije, Svetom Nikoli nije preostalo ništa drugo nego da im uruči zaslužene darove. Sva su djeca iz dvorane izašla sa smiješkom.

Tko je zapravo Sveti Nikola?

Sveti Nikola rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Prodavao je svoj imetak kao bi novcem od prodaje mogao pomoći siromašnima.

Svetac djece i pomoraca

Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Druga pak legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika.

Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je u dubokoj starosti, 6. prosinca 343. godine. Taj se datum danas slavi kao blagdan Svetog Nikole.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content