Najveći i najradosniji kršćanski blagdan je pred nama. Božić, vrijeme darivanja, vrijeme poklona, ali i vrijeme milosrđa kada suosjećamo i pomažemo onima kojima je to najpotrebnije. Vrijeme je dobrih djela. 

Toga su itekako svjesni i naši mladi sugrađani. Naime, učenici drugog i trećeg razreda produženog boravka Osnovne škole Ludbreg, zajedno sa svojim učiteljicama Oljom Dijanošić i Antonijom Jandrok, odlučili su udružiti svoje ručice te izraditi poklone kojima će uveseliti potrebite. Njih 34-ero izradilo je 50-ak jastučića koje su potom donirali humanitarnoj udruzi „Rijeka ljubavi“. 

– „Rijeka ljubavi“ je neprofitna udruga koja se bavi pomaganjem siromašnima iz grada Osijeka, trenutno brine o 3500 siromašnih građana. Ove godine uspjeli su otvoriti socijalnu samoposlugu, a svoju priču podijelili su na TV ekranima u emisiji „Potraga“. Između ostalog govorili su o tome kako je njima zapravo dosta teško napuniti samoposlugu pa smo odlučili da ćemo naše jastučiće pokloniti baš njima, što nije bilo u planu. Kada sam pisala i radila ovaj pedagoški projekt prvotna ideja je bila da ćemo ih pokloniti onkološkom odjelu neke bolnice, no nakon što smo vidjeli reportažu o Udruzi zaključili smo da su njima odnosno njihovim korisnicima potrebniji. – kaže inicijatorica projekta Olja Dijanošić te dodaje kako je glavni cilj ove akcije bio naravno pomoći siromašnima, ali i pokazati učenicima ljepotu odricanja u korist nekog drugog. 

Glavni materijali prilikom izrade jastučića bile su dekice koje su kupljene sredstvima produženog boravka te spužve i materijal za unutarnji dio jastuka koje su donirali trgovački obrti „Donna“ i „Pinokio“ iz Ludbrega. 

Sam proces izrade jastučića objasnio nam je učenik 2.d razreda, Andrej Bulf. – Prvo smo izrezali dekice u krug koje je onda učiteljica zašila. Zatim smo te dekice punili spužvom, a kada smo završili dali smo ih opet učiteljici da ih koncem zatvori do kraja kako spužva nebi iscurila. Onda smo rezali oči, noseve i usta. Neki su rezali, a neki su vezali ukrase na jastuk. Na kraju smo sve to zaljepili i dobili jastuke čudovišta. –  

Učenici Lucijan, Tomislav, Jan, Filip, Petar, Karlo i Leon objasnili su nam pak za što će se sve njihovi jastučići moći koristiti. – Na njima se bude moglo sjediti ili ležati i spavati. Siromašnima će jako dobro doći. Znate, svijet bi bio mnogo bolji kada bi svi međusobno jedni drugima pomagali. Odrasli nekad zaborave na to pa ih mi moramo podsjećati. – važno su zaključili dječaci. 

Osim jastuka, učenici su za „Rijeku ljubavi“ odlučili donirati i slatkiše. – Odricali smo se slatkog tokom cijelog prvog polugodišta i na taj način sakupili preko deset kutija slatkiša. Tu se zatim javio problem transporta jer nismo imali čime to otpremiti do Osijeka. Na sreću svoju pomoć je ponudila ekipa iz „Potragu“ i Grad Ludbreg koji je za svu djecu, koja su sudjelovala u humanitarnoj akciji, osigurao prijevoz do Osijeka kako bi mogla osobno uručili svoje jastučiće. – kaže učiteljica Olja. 

U Osijeku su ih dočekali vršnjaci štičenici udruge „Rijeka ljubavi“. Ludbreški osnovnoškolci sa osmijehom su im predali svoje poklone, ponosni na posao koji su odradili. Nakon toga su prošetali socijalnom samoposlugom te krenuli prema Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan gdje su nastavili sa druženjem i sklapanjem novih prijateljstava. 

 -U ugodnom i toplom ambijentu djeca su se družila, poigrala i naravno zapjevala. Bio je to jedan izrazito buran i radostan dan u humanitarnoj udruzi. Našim mladim prijateljima, ravnateljici Đurđi Kladić, ali i svim sugrađanima iz Ludbrega šaljemo jedan veliki pozdrav i zagrljaj iz srca Slavonije. – nakon susreta poručila je predsjednica humanitarne udruge Rijeka ljubavi, Štefica Čučak. 

Ova humanitarna akcija dokaz je da naši mališani imaju veliko srce i rado pomažu onima kojima je to najpotrebnije kako bismo svi zajedno nadolazeće božićne blagdane dočekali u što sretnijem ozračju. 

Nadamo se da su ovim činom i vas podsjetili  na važnost solidarnosti i ljubavi prema bližnjima u nevolji te probudili potrebu za suosjećanjem i humanošću.