Dobro došli u svijet knjiga! 

Obilježavanje Dječjeg tjedna aktivnost je u koju se Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ svake godine sa veseljem uključuje. Za svoje najmlađe članove i ovog je puta pripremila niz aktivnosti. Bilo je tu računalnih igara prilagođenih dobi djeteta, čitanja priča uz stručno vodstvo odgajatelja, čitanja priča za laku noć, ali i programa za one uistinu najmlađe – bebe. 

Riječ je o programu „Bebe u knjižnici“ koji se održava treću godinu zaredom, a namijenjen je djeci do prve godine starosti. – Ideja je bila da svako rođeno dijete na području Ludbrega i okolice dobije svoju prvu člansku iskaznicu za gradsku knjižnicu. Uz to daruje im se i prva slikovnica te platnene vrećice u kojima se sve to skupa nalazi. – objašnjava ravnateljica Gradske knjižnice, Edita Kutnjak – Zlatar. 

Prvi posjet mališana započeo je pjesmom i plesom, a nastavio se motoričkim igrama. Nakon toga uz pomoć svojih mama i tata prošetali su do igraonice gdje su se imali prilike i malo poigrati.  

Iako se vjerojatno svog prvog dolaska u knjižnicu neće sjećati, vjerujemo da će, kada malo porastu, biti zahvalni na poklonima koje su primili. Naime, brojna istraživanja pokazala su kako bebama treba čitati od samog rođenja kako bi se kod njih razvile predčitalačke vještine.  

– Do trenutka kada bebe proslave 1. rođendan, kroz čitanje priča naučit će sve osnovne govorne obrasce koji su im potrebni pri učenju materinjeg jezika. Što im više priča pročitamo naglas, većem će broju riječi dijete biti izloženo te će ih brže i bolje samo početi koristiti. Slušanje riječi i rečenica gradi mrežu riječi kod beba. Dokazano je da djeca starosti 2 godine znaju više riječi ukoliko im se čitalo od prvog dana, nego njihovi vršnjaci koji nisu imali prilike slušati dječje priče. Isto tako, djeca kojima se čita kontinuirano do predškolske dobi, lakše uče čitati i pisati. No možda najvažniji razlog zbog kojeg bebama treba čitati naglas, je uspostavljanje veze između onog što beba najviše voli – samog roditelja i knjiga. Na taj način pokazujemo bebi da je čitanje aktivnost koja je važna i kojoj treba posvetiti vrijeme i pažnju. – poručuju iz Gradske knjižnice.