Maslac je namirnica bez koje su nezamislivi brojni recepti. Riječ je o namirnici koja je prisutna u ljudskoj prehrani već tisućljećima, a dobiva se preradom mliječne masti, procesom “bućkanja” iz osnovne sirovine slatkog ili kiselog vrhnja. U pravljenju te energetski i nutritivno vrijedne hrane danas su se okušali i polaznici ludbreškog dječjeg vrtića “Smjehuljica”. U izradi im je pomogla Franciska Schubert, a za kvalitetu namirnica pobrinula se obitelj Pajnogač čiji je OPG nadaleko poznat upravo po proizvodnji mliječnih namirnica.
– Proces izrade maslaca nije se puno mijenjao tijekom svih stoljeća koliko ga koristimo i svatko ga može napraviti vlastitim snagama. Najvažnije je naravno imati kvalitetnu sirovinu, a potom i malo snage i dobro volje. Djeci smo danas predstavili kućni način pravljenja maslac uz pomoć naprave koja se zove tuica, a neki ju nazivaju i puterica – pojasnila nam je Franciska Schubert.
Djeca su ovaj posao odradila s lakoćom, a i domaći maslac bio je puno ukusniji od onog kupovnog.