Djeca iz ratom razorene Ukrajine koja su svoje utočište pronašle u Ludbregu danas su krenuli na nastavu u Osnovnu školu Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ te Srednju školu Ludbreg. Bio je ovo velik dan za njih.

-Bili su jako uzbuđeni i veseli. Iako se malo mogla primijetiti i nervoza ona je već u prvim minutama nestala. Novi razredni kolege toplo su ih dočekali tako da će se, vjerujem, brzo uklopiti. Posebno je bio topao doček u OŠ Veliki Bukovec. Učenici su svoju novu razrednu kolegicu dočekali s crtežima ukrajinske zastave, ukrašenim panoom, bojicama i slatkišima. – kazala je ravnateljica GDCK Ludbreg, Mirjana Jerbić koja ih je, kao osoba kojoj njihovi roditelji i skrbnici najviše vjeruju, dopratila u školu.

Za učenike osnovne škole obrazovne ustanove dužne su organizirati učenje hrvatskog jezika po programu učenja hrvatskog jezika. Savladavanje jezika će se evaluirati nakon 70 odslušanih sati. Komisija će tako procijeniti jesu li učenici spremni za prelazak u viši stupanj obrazovanja. Učenici srednje škole upisani su u drugi razred za strojobravarskog računalnog tehničara. Njihova razrednica, profesorica engleskog i španjolskog jezika Dubravka Kišić, nastojat će im olakšati ovu tranziciju i prilagoditi nastavni sadržaj.

– Škole su izašle u susret i pripremile sve materijale koji će učenicima biti potrebi za rada, a ako zatreba uskočit će i GDCK Ludbreg. Vjerujem kako jezik u početku neće biti toliki problem jer većina učenika zna engleski, a i ukrajinski i hrvatski su zapravo dosta slični, samo trebamo sporije i razgovjetnije pričati kako bi se međusobno razumjeli. U Svetom Đurđu je i učiteljica koja govori ukrajinski i ruski tako da je to još jedan dodatan plus. – istaknula je M. Jerbić.

Učenike su dočekali ravnatelji obrazovnih ustanova koji su im poželjeli dobrodošlicu u školu.