Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg u ponedjeljak, 17. svibnja, organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija u Velikom Bukovcu u prostoru Agroturizam Požgaj održat će se u vremenu od 9 do 12 sati, a na nju su pozvani mještani i djelatnici tvrtki na području općine Veliki Bukovec te svi darivatelji koji su u mogućnosti odazvati se akciji.

Dan kasnije održat će se i akcija u Slanju u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slanje u vremenu od 9 do 12 sati, a na nju su pozvani mještani Slanja i Hrastovskog te djelatnici tvrtke “Solo” Slanje kao i svi žitelji našeg kraja koji su u mogućnosti odazvati se humanoj akciji.

Osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti akciji dobrovoljnog darivanja krvi ako im je od posljednjeg simptoma bolesti proteklo 28 dana.

Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s oboljelima) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.

Osobe koje su cijepljene:

A) cjepivima baziranim na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac)

– odgoda darivanja 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok)

– odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

B) cjepivima baziranim na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen)

– odgoda darivanja 4 tjedana nakon cijepljenja

Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv 14 dana od datuma povratka ili ako imaju PCR SARS-CoV-2 RNA negativan test napravljen po povratku.