);
Danas slavimo blagdan Svetog Nikole, večeras predstava za najmlađu publiku

Danas slavimo blagdan Svetog Nikole, večeras predstava za najmlađu publiku

Već u prvom tjednu posljednjeg mjeseca u kalendarskoj godini, točnije 6. prosinca, slavi se jedan od najdražih dječjih svetaca – Nikola. Mališani, u noći uoči blagdana, u prozore stavljaju očišćene čizmice ili cipelice ne bi li ujutro od svog zaštitnika dobili dar.

Tko je zapravo sveti Nikola?

Sveti Nikola rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Prodavao je svoj imetak kao bi novcem od prodaje mogao pomoći siromašnima.

Svetac djece i pomoraca

Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Druga pak legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika.

Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je u dubokoj starosti, 6. prosinca 343. godine. Taj se datum danas slavi kao blagdan Svetog Nikole.

Predstava za djecu u Ludbregu

U povodu blagdana Sv. Nikole u dvorani Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ 6. prosinca održat će se predstava za djecu ‘Krug života’ po motivima ‘Kralja lavova’. Polaznici Akademije za umjetnost i kulturu Osijek publici će ispričati priču o malom Simbi koji uz pomoć svog oca, kralja Mufase, spoznaje i nalazi svoje mjesto u velikome krugu života

Predstava počinje u 17 sati, a besplatne ulaznice možete potražiti u tajništvu Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ danas od 7:30 do 15 sati, te od 16 do 17 sati.

*Dostupno je još 30 ulaznica.

Predstava se održava pod pokroviteljstvom Grada Ludbrega.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content