Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu.

Sveti Vinko – zaštitnik vinara, staklara i mornara

Sveti Vinko iz Zaragoze najpoznatiji je mučenik iz Španjolske. Kada je početkom 4. st., Dioklecijan pokrenuo progone protiv kršćana, Dacijan, upravitelj Valencije, uhitio je u glavnom gradu i bacio u okove kako biskupa Valerija, tako i njegova tajnika Vinka, koji su potom držani u zatvoru dugo vremena. Nepokolebljivo su se oduprli svim pokušajima da ih Dacijan odvrati od kršćanstva.

Vinka su najprije podvrgli ispitivanjima, a potom i mukama. Mučen je najsurovijim i najokrutnijim mukama u kojima je i umro.

Njegovo je tijelo zatim bačeno lešinarima, ali ga je obranio gavran. Dacijan je potom bacio tijelo u more, ali je ono isplivalo na obalu pa su ga kršćani tako imali prilike uzeti. Sahranila ga je jedna pobožna udovica.

Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. 

Gazda vinograda ritualno odrezuje uglavnom tri grančice s tri pupa koje potom stavlja negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Orezani se trs potom obredno “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, odmah će počastiti i nazočno društvo.

Proslava Vincekovog u ludbreškom je kraju započele proteklog vikenda kada je kod kipa Svetog Vinka održana tradicionalna posveta trsovih grančica te misni obred, a nastavit će se i 31. siječnja od 17 sati u hotelu Crnković kada je na rasporedu 28. Međunarodna izložba vina. Događaj organizira Udruga vinogradara “Trsek”, a sama izložba od ove godine nosi prigodan naziv “Vincekovo”.