Danas je Međunarodni dan starijih osoba

Danas je Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. listopada. Glasovanjem skupštine Ujedinjenih naroda (UN) 14. prosinca 1990. godine uspostavljen je 1. listopad kao Međunarodni dan starijih osoba, što je zapisano i u Rezoluciji UN-a 45/106. Svemu je prethodila inicijativa Bečkog međunarodnog akcijskog plana o starenju, koji je usvojila Svjetska skupština o starenju 1982. godine, ali je i kasnije iste godine usvojen na Generalnoj skupštini UN-a. Druga Svjetska skupština o starenju je 2002. godine usvojila Madridski međunarodni akcijski plan o starenju, kako bi odgovorila na izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću i potaknula promicanje razvoja društva među svim uzrastima. Poruku u povodu obilježavanja uputio je i gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Ova nas je 2020. godina podsjetila koliko smo krhki i ranjivi i kako nas nešto sitno i oku nevidljivo može paralizirati. Upravo u takvoj godini valja još bolje osvrnuti se oko sebe i dobro sagledati na ljude oko nas, na naše najbliže. Danas obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba. Iskustvo i životne vrijednosti starijih često su puta nešto što bismo trebali usvojiti, ali nažalost nije uvijek tome tako. Ponekad smo nestrpljivi, pokazujemo premalo razumijevanja i nedovoljno smo zainteresirani za ono što od starijih možemo naučiti. Stoga je ovaj dan prava prilika da zastanemo na trenutak i budemo podrška onima koji su nebrojeno puta u životu bili podrška nama, onima koji su stvarali svijet za nas. Danas, više nego ikad potrebno je uputiti lijepu riječ, podsjetiti sebe, ali i njih na odgovornost koju svatko od nas u ovom trenutku nosi, a sve s ciljem očuvanja zdravlja. Čestitam Dan starijih osoba, a Grad Ludbreg će i dalje aktivno sudjelovati i nizom mjera podupirati podizanje kvalitete vašeg života – poručio je gradonačelnik.

Međunarodni dan starijih osoba utemeljen je radi podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content