Danas, 23. rujna, obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapje – selom graditeljske baštine.

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. Ministarstvo kulture razvija mehanizme i uspostavlja mjere zaštite kulturne baštine s ciljem osiguranja njene održivosti što podrazumijeva identificiranje, dokumentiranje, istraživanje, održavanje, zaštitu, korištenje kao i promicanje njenih vrijednosti.

I Ludbreg se može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom 

U sklopu novoosnovanog Muzeja grada Ludbrega možete posjetiti Arheološki park ‘Iovia’ i Dvorac Batthyany u kojem je smještena Kapelica Sv. Križa i Stalni postav zbirke sakralne umjetnosti.

Od ostalih nepokretnih kulturnih dobara na području grada tu je još i Crkva sv. Trojstva i župni dvor, Spomenik palim braniteljima Domovinskog rata, Crkva Žalosne Gospe, Memorijalno područje židovskog groblja te Arheološko nalazište Gradina Lipa-Katalena.

Uz to u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske uvršteno je i Arheološko nalazište Poljanec, Gradina Štuk u Sigecu Ludbreškom, Crkva sv. Oca Nikolaja u Čukovcu, Crkva Srca Isusova u Apatiji i Gradina Vučje grlo u Hrastovskom.

Veliki značaj očuvanju kulturne baštine daje i udruga Žene iz Centra svijeta koja uređujem Bakinu hižu i dedekov dvor i čuva vrijednu i bogatu baštinu ludbreškog područja s kraja 19. i početka 20. stoljeća.