Dan centra svijeta i Ludbergin rođendan

Dan centra svijeta i Ludbergin rođendan

Davne 1141. godine rodila se Ludberga, žena za koju legenda kaže da je posjedovala nadnaravne sposobnosti. Zaštitnicom grada postala je protjeravši nečastivog zauvijek iz Ludbrega. Drvenim križem zabila ga je takvom silinom u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske od silne eksplozije ostao mali južnopacifički otočić Antipodes, naš Antipod.

Ovogodišnji 879. rođendan Ludberge i proslava Dana centra svijeta zasjenila je situacija u kojoj se našao cijeli svijet i zbog kojeg je većina stanovništva u svojim domovima, nema javnih okupljanja, proslava rođendana, druženja.

– Ludbreg je grad čudesa i legendi, baš mi smo ti koji moramo vjerovati da zlo i kada dođe ne traje dugo i da ga zajedničkim snagama možemo protjerati. Danas to ne možemo učiniti na Ludbergin način već slušajući upute Stožera. Samo tako možemo što prije izaći iz situacije koja nam se prije samo nekoliko tjedana činila nemogućom. Nadali smo se da ćemo ove godine na krugove zemaljske dodati ime novog grada prijatelja i sve predradnje već su poduzete, ali i ova će proslava kao i brojne druge morati pričekati bolje dane. Svaki grad prijatelj nije samo upisano ime već su to kulturne, turističke i gospodarske poveznice – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dodao je i kako upravo vodeći se temeljima koje je postavila sama Ludberga koja je glasila kao odlična vinogradarka nastavlja graditi turističke priče. Upravo je i online tržnica “Ludbreški plac” pokrenuta na temeljima jednog od europskih projekata kojem je cilj upravo razvijanje turizma.

– Grad Ludbreg radi i dalje, naravno da su pojedine aktivnosti trenutno neizvedive, ali kontinuirano radimo na osmišljavanju novih projekata i vodimo brigu da oni započeti drže vremenski tempo. Kao što sam već naglasio Ludbreg je grad čuda, ovo je posebno mjesto, uostalom centar smo svijeta. No svaki grad može biti bolji i ljepši, a mi snagu vidimo u europskim projektima – rekao je gradonačelnik.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content