Crveni križ ovog mjeseca u znaku solidarnosti

Crveni križ ovog mjeseca u znaku solidarnosti

Hrvatski Crveni križ pokreće, organizira i provodi redovne i izvanredne akcije solidarnosti kojima se prikuplja pomoć osobama u potrebi, kao i žrtvama katastrofa i izvanrednih situacija. Jedna od najvećih akcija koju Hrvatski Crveni križ provodi od 1973. godine je sabirna akcija “Solidarnost na djelu”. Tradicionalno je u listopadu provode sva društva Hrvatskog Crvenog križa. Ove godine akcija će trajati od 8. listopada do 31. listopada.

-Riječ je o važnoj akciji pa je samim time takva i procedura. Akcija se dva tjedna ranije prijavljuje putem aplikacije putem resornog ministarstva. Akcija nosi naziv NE DVOJI! ZA DRUGOG IZDVOJI! s tim da je ove godine sasvim drugačije planirana. Nema sakupljanja po vrtićima i školama. Obići ćemo vrtiće, odnosno odnijet ćemo im edukativne materijale i slikovnice kako bi odgojitelji njima mogli na djeci prihvatljiv način približiti pojam solidarnosti i pomoći drugima. U akciju se ove godine uključuju i tvrtke, na način koji žele i koji im je prihvatljiv. Također, u dva navrata akcija će biti organizirana na Gradskoj tržnici u Ludbregu kako bi se svatko prema vlastitim mogućnostima mogao uključiti. Kasicu Crvenog križa postavit ćemo i u trgovinama – kaže Mirjana Jerbić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa.

Napominje kako je akcija striktno namijenjena, a sukladno pravilima za akciju je napravljen i poseban podračun. – Račun je aktivan do trenutka kupnje potrebnih artikala. Akcija nema slobodnu procjenu nego smo već unaprijed naveli što se točno u sklopu nje kupuje. Nama je hrana i dalje, vidljivo je to i na terenu, nužno potrebna. Primijetili smo da se može pomoći i oko ogrjeva te ovisno o prikupljenim sredstvima utrošit će se i za potrebe djece koja se nalaze u teškim socijalnim prilikama i obiteljima s više djece. Njima će se kupiti stvari potrebne za školu, ne u smislu pribora jer školska godina je već počela i taj dio je riješen već u smislu tenisica i sličnog – objasnila je Mirjana Jerbić.

Uz osnovni cilj – prikupljanje dobara za osobe u potrebi, jednako je važno i poticanje solidarnosti, posebno među mladima. Mnoga se djeca kroz ovu akciju po prvi put susreću s djelovanjem Crvenog križa. Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg nastoji upravo to – ukazati na važnost solidarnosti.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content