U ožujku započinje sezona trčanja u prirodi. Trkačka poslastica za aktivne sportaše i rekreativce koji su jedva dočekali kraj dugačke i snježne zime održana je na ludbreškim bregima. Športsko rekreativno društvo BSV Ludbreg po četvrti je put organiziralo utrku ‘Crazy Hill Trail’ koja je ove godine bila najzahtjevnija do sada jer se trčalo po izuzetno blatnjavoj stazi kao posljedici netom otopljenih velikih količina snijega.

    -Utrka je privukla čak 400 trkača iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Označena staza duljine 34 km makadama, asfalta, šumskih puteva i staza s visinskom razlikom od čak 1040 m povezala je najljepše predjele ludbreških brežuljaka i sjeveroistočne dijelove Kalničkog gorja. Trkači su po prekrasnom vremenu krenuli sa starta u 10.30 sati u Vinogradskoj ulici i nakon otprilike 3 sata trčanja također završili u Ludbregu na istom mjestu. Trčalo se na kružnoj stazi koja je bila obilježena zastavicama i strelicama na svakih 100 do 200 metara preko otoka Mladosti, Ludbreških Vinograda, kroz šume sve do Gabrinovca te kroz zaseok Nikolin Jarak, ponovno kroz šume da bi se po cesti vratili natrag u Ludbreg. – rekao je Igor Golec, predsjednik BSV-a.

     Svaki natjecatelj morao je uplatiti startninu od 100 kn u što je bilo uključeno: majica s logotipom utrke, startni broj, sendvič, čokoladica, bočica vode te tuširanje po završetku utrke.

     -Odredili smo limit na 150 natjecatelja za dužu i 250 natjecatelja za kraću utrku. Limiti su bili popunjeni nekoliko dana prije utrke. Zbog velikog broja sudionika povećali smo i broj nagrada tako da je sponzorske nagrade dobilo čak 5 prvoplasiranih natjecatelja u obje kategorije. – pojasnio je Igor.

     Na 10. i 25. kilometru bile su okrjepne stanice s vodom, a na 17. kilometru staze uz vodu, sokove i topli čaj bila su pripremljena peciva, keksi i voće. Za rekreativce pripremljena je dvostruko kraća staza u duljini od 16 km s visinskom razlikom od 415 m.

     Dečki iz BSV-a su stazu označavali tjedan dana ranije, a  pomagale su im i cure koje su zaprimale prijave te odradile veliki posao na prijemu natjecatelja, pri obradi rezultata te pripremi medalja i poklona za najbolje. Mnogi sudionici utrke zapravo su ponajbolji hrvatski i slovenski trkači u maratonu i trail trčanju tako da su organizatori bili jako zadovoljni kvalitetom utrke.

     -S veseljem dolazim na utrku u Ludbreg jer mi je ta staza ‘broj jedan’ u Hrvatskoj, organizacija besprijekorna, a domaćini ljubazni i opušteni. U Ludbregu sam dosad sudjelovala na svim utrkama i zabilježila 2 pobjede na dužoj i jednu na kraćoj stazi tako da imam razloga za zadovoljstvo – rekla je Valentina Belović, članica AK Varaždin. Valentina je ovogodišnju dužu utrku završila kao druga sa samo 28 sekundi zaostatka za pobjednicom.

     Njezin klupski kolega Ludbrežanin Tihomir Cenko još je uvijek gostoljubiv domaćin i čeka na pobjedu kod kuće u Ludbregu. Ovu utrku naš maratonac odradio je u laganijem ritmu i iskoristio kao početak priprema za novu sezonu te zauzeo solidno 7. mjesto.. 

     Ove godine u muškoj konkurenciji u obje su utrke pobijedili članovi AK Zabok Marko Gorički i Mario Špoljar. U ženskoj konkurenciji na dužoj stazi pobijedila je Mojca Koligar iz ekipe ‘Hoka one one Slovenija’, a na kraćoj Mateja Kaniški iz AK Varaždin.

     Kako se razvijao Crazy Hill Trail ?!

     Grupa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu Športsko-rekreativnog društva BSV (Bednjanska, Sajmišna, Vinogradska) godinama je organizirala malonogometnu utakmicu na Staru godinu. Godine 2015. došli su na ideju organizirati trail utrku po šumama i bregima ludbreškog vinogorja. Prve godine utrku je trčalo 97 trkača većim dijelom rekreativaca, a startnina je bila 50 kn. Prvi pobjednici utrke bili su Valentina Belović i Josip Lacković. Svake sljedeće godine broj natjecatelja se povećavao da bi ove godine broj narastao na respektabilnih 400 trkača. Sudionika bi bilo i više, ali su organizatori morali odrediti limite za obje utrke. I struktura trkača se promijenila u korist onih koji se trčanjem bave poluprofesionalno. Kvaliteta utrke i interes natjecatelja iznjedrili su i povećanje startnine koja sada iznosi 100 kn. Uz Igora Goleca najviše zasluga za pokretanje i razvoj utrke imaju: Tihomir Cenko, Franjo Pijanec, Zoran Zember, Mario Golec, Dario Juran te ostali članovi BSV-a. Dečkima su se ubrzo pridružile Ana Havaić, Tina Novak, Ljiljana Mioković te dale veliki doprinos veoma uspješnoj organizaciji ove zahtjevne sportske priredbe koja je pobudila interes čak i nacionalne televizije.