Adventski su sajmovi posljednjih godina postali nezaobilazna manifestacija svakog grada. Gotovo da i nema mjesta koje u ovo predblagdansko vrijeme ne odjene svečano ruho i svojim stanovnicima i posjetiteljima ponudi posebnu čaroliju.

Takva božićna čarolija vladala je 17. prosinca i u Ludbregu, točnije na Zanatskom trgu gdje je održan božićni sajama u organizaciji Turističke zajednice područja Centar svijeta i Grada Ludbrega.

Ludbreški božićni sajam poznatiji je pod nazivom „Cinkuš adventski“, a iako mnogima vrlo neobično ime, ono je sasvim simbolično. Cinkuš je zapravo zvono, kojem je zadatak da poziva ljude, a kako se sajam odvija u vrijeme Adventa, naziv je uistinu odgovarajući.

Sajam se sastojao od izlagačkog dijela u kojem su sudjelovali obrtnici te udruge s područja Ludbrega i okolice. Posjetitelji su tako mogli kupiti prigodne proizvode poput rukom izrađenih božićnih ukrasa, licitarskih srca, kuglica za bor i slično.

Što se tiče hrane i pića, prisutni su se mogli počastiti kolačima, lepinjama, toplim napitcima i kuhanim vinom, a na TV ekranu pratila se i utakmica Hrvatska – Maroko.

Malene posjetitelje najviše je razveselio dolazak Moto Mrazova te Djeda Božićnjaka koji je stigao u pratnji Bake Mraz. Djeca su ga posjetila u njegovoj kućici, a on ih je darivao slatkim poklonima.

Program je završen pjesmom Pjevačkog zbora mladih ‘Trinitas’ te podjelom Betlehemskog svjetla za što se pobrinuo Odred izviđača Ludbreg. Za kraj spomenimo kako su se svi zainteresirani mogli provozati i božićnom kočijom.