Vezano za cijepljenje u Varaždinskoj županiji, do kraja prošlog tjedna Zavod za javno zdravstvo je zaprimio ukupno 9.914 doza cjepiva i to 6.714 doza Pfizera, 2.800 doza Astra-Zenece i 400 doza Moderne. Pfizer se koristio u prvoj fazi za cijepljenje zdravstvenih djelatnika i korisnika ustanova u sustavu socijalne skrbi, dok se za drugu fazu cijepljenja za sada koriste samo cjepiva Astra-Zenece i Moderne.
-S obzirom da su neke županije već najavile ili provele prva masovnija cijepljenja, poput Međimurske županije koja je protekle subote cijepila 1100 osoba, želimo obavijestiti javnost da je s masovnijim cijepljenjem Varaždinska županija krenula već u ponedjeljak 15.02. putem ambulanti liječnika obiteljske medicine te je na taj način već prošli tjedan bila osigurana mogućnost cijepljenja za 1650 osoba što je za 50% više nego što je bilo u subotu u susjednoj županiji. Početkom ovog tjedna će liječnici obiteljske medicine zaprimiti najmanje novih 1700 doza cjepiva, kojima će moći nastaviti cijepiti svoje najugroženije pacijente.
Na ovakav način se osigurava da upravo najugroženiji pacijenti s rubnih područja županije ne moraju putovati na jedno centralno mjesto, već se mogu cijepiti kod svojeg liječnika obiteljske medicine, koji ih i prati i najbolje je upoznat s njihovim zdravstvenim stanjem.
Masovno cijepljenje putem punktova u dvoranama započet će kada budemo imali u najavi veće količine cjepiva što još nije slučaj. Plan obuhvaća punktove za cijepljenje na više mjesta u županiji. Posebno napominjemo da nijedna županija neće, bez obzira na organizaciju, moći prije procijepiti svoje stanovništvo s obzirom da se svakoj županiji dodjeljuje količina cjepiva prema broju stanovnika.
Do sada je na listama čekanja kod liječnika obiteljske medicine evidentirano preko 20.500 pacijenata te pozivamo stanovnike županije da se svakako predbilježe za cijepljenje – poručuju iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Na samom području Ludbrega cjepivo je primilo oko 150 građana. Cjepiva se isporučuju liječnicima opće prakse odnosno obiteljske medicine, obično je to 10 do 20 doza.
– Ljudi su zainteresirani za ovu tematiku, a najbolje je da odgovore potraže kod svojih liječnika koji najbolje znaju dinamiku, ali i raspored cijepljenja temeljem dobi i kroničnih bolesti pacijenata – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dodajmo da je danas održana i press-konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite. Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović izjavio je da su započeli razgovori o popuštanju epidemioloških mjera, ali sigurno je da se 1. ožujka neće otvoriti sve, kao što je bilo prije epidemije koronavirusa.
Što se tiče cjepiva, na konferenciji je rečeno kako se u Hrvatskoj očekuje do kraja ožujka dolazak još 508.630 doza cjepiva.