);
Centar za kulturu i informiranje Ludbreg: Puno noviteta u ovoj godini na izmaku

Centar za kulturu i informiranje Ludbreg: Puno noviteta u ovoj godini na izmaku

CENTAR ZA KULTURU I INFORMIRANJE LUDBREG ZAVRŠIO ENERGETSKU OBNOVU ZGRADE, ZAPOČEO OBNOVU KINODVORANE, OSNOVAO MUZEJ GRADA LUDBREGA, ODRŽAO 40-AK KULTURNO-UMJETNIČKIH PROGRAMA, SVAKOG MJESECA PRIPREMAO LUDBREŠKE NOVINE…

Kraj godine uvijek je period u kojem se okrenemo iza sebe i rezimiramo što smo sve postigli, što smo mogli malo bolje odraditi i što želimo popraviti u budućnosti. U Centru za kulturu i informiranje Ludbreg čini se kako nemaju za čime žaliti. Naime, ovu 2021. godina pamtit će po dugoočekivanim pozitivnim pomacima u funkcionalnosti i izgledu zgrade.

-Nakon više od 60 godina zgrada je konačno doživjela obnovu zahvaljujući kojoj se smanjila godišnja potrošnja energije i povećalo korištenje obnovljivih izvora energije. Napravljena je nova toplinska ovojnica, nova kotlovnica, klimatizacija dvorane i fotonaponska elektrana. Vidljiva je velika ušteda u potrošnji električne energije, jer smo primjerice u lipnju proizveli više nego što smo potrošili.- kaže ravnatelj Centra, Branko Dijanošić i ističe kako je provođenje projekta energetske obnove zgrade donijelo i uštedu jer umjesto odobrenih 1.839.486,42 kune kredita kao vlastitog učešća, realizirano je 1.426.285,71 kuna. – Time smo proračunu uštedjeli 413.200,73 kune za otplatu u slijedećih 5 godina. – objašnjava.

U tijeku je i dugoočekivana obnova kino dvorane, a čiji je završetak predviđen za travanj iduće godine.

Nova dvorana imat će 250 sjedećih mjesta, a budući da će biti multifunkcionalna u njoj će se moći održavati razni kulturno-umjetnički programi, koncerti, kino projekcije, konferencije, seminari, tribine, predavanja i ostali slični sadržaji. – Obnovom kino dvorane zaokružit ćemo priču koja je jedva čekala da bude ispričana. Vjerujem kako će moderno uređeni prostori biti dodatan poticaj mladima da se malo više uključe u stvaranje kulturnog sadržaja. – kaže ravnatelj.

Upravo su kulturno-umjetnički programi ove godine bili u fokusu organizacijskih aktivnosti Centra. Tako je u sklopu svima poznatog programa ‘Ludbreg petkom’ održano 40-ak kulturno-umjetničkih događaja. Bilo je izložbi, koncerata klasične, jazz, gospel i zabavne glazbe, predstava za djecu koje su bile pun pogodak i čini se upravo ono što ludbreškim mališanima treba. Održana su i predstavljanja knjiga, performansi na otvorenom te kuharski natječaj. Programe Centra tijekom godine pratilo je oko 3000 posjetitelja.

– Naša želja je da kroz program „Ludbreg petkom” doprinesemo i dodatno unaprijedimo kulturni život grada Ludbrega stoga nas iznimno veseli da su umjetnici amateri, ali i profesionalni umjetnici prepoznali njegov potencijal i da nam se javljaju sa svojim programima. Ovogodišnji program je uistinu bio raznovrstan, prilagođen i djeci i odraslima, tako da je svatko mogao nešto odabrati. Potrudit ćemo se da takav bude i u idućem razdoblju. – govori Branko Dijanošić.

Osnovan Muzej grada Ludbrega

Od ove godine, točnije od 2. lipnja 2021., u sastavu Centra za kulturu i informiranje Ludbreg djeluje i Muzej grada Ludbrega. Klasificiran je kao opći, regionalni muzej zavičajnog i kompleksnog tipa unutar kojeg se sabire, istražuje i prezentira materijalna i nematerijalna baština s područja Ludbrega. Muzejska djelatnost raspoređena je po ustrojbenim jedinicama – odjelima i zbirkama: Arheološki odjel, Etnografski odjel i Povijesna zbirka koja ima različite fondove (Fond dokumentacije, Fond numizmatike, Zbirka fotografija i negativa, Stalni postav Zbirke predmeta sakralne umjetnosti). Ove je godine potpisan i sporazum s udrugom Žene iz Centra svijeta kojim Muzej grada Ludbrega preuzima na sebe brigu oko prikupljenih predmeta pod nazivom „Bakina hiža i dedekov dvor“ (stručna obrada, zaštita premeta i prezentacija). Udruga je vrijednim radom prikupila brojne predmeta za koje se sad treba pobrinuti struka, pa smo tako zaposlili i etnologa koji će sve predmete i obraditi. Muzejski odjeli i zbirke smješteni su u tri zgrade u gradu Ludbregu – Dvorac Batthyany, Arheološki park ‘Iovia’ te Bakina hiža i dedekov dvor.

– Slijedeće godine nas čeka dosta posla oko završetka obnove dvorane, organizacija kulturnih programa pod nazivom „Ludbreg petkom“ u kojima ćemo opet nastojati pokriti što više različitih sadržaja tako da svatko može odabrati ono što ga zanima. Muzej Grada Ludbrega ima veliki posao oko obrade prikupljene građe i njene promocije da bismo dobili što više posjetitelja. Arheološki park Iovia također trebamo što više promovirati, a u planu je i pokretanje akcije da se arheološki predmeti koji su nađeni na ovom području, a čuvaju se u drugim muzejima i nisu izloženi, vrate u Ludbreg jer postoji mogućnost proširenja stalnog arheološkog postava i to bi bila onda zaokružena priča o životu na ovom području. – zaključuje Dijanošić.

Za kraj napomenimo kako Centar jednom mjesečno izdaje i Ludbreške novine, a koje su dostupne i u digitalnom obliku kroz portal Ludbreške e-novine kojeg upravo čitate.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content