);
Caritas pomaže višečlanim obiteljima

Caritas pomaže višečlanim obiteljima

     Advent je vrijeme iščekivanja, radosti i darivanja. U ovo vrijeme humanitarne organizacije i udruge posebno su aktivne u pomaganju potrebitih. Caritas ili socijalno djelovanje katoličke crkve neodvojivo je povezano s biti njezina poslanja, a sve je to usko povezano s evangelizacijom i slavljenjem sakramenta, sa živom vjerom. Štoviše, vjera pokazuje svoj pravi smisao upravo u služenju bližnjemu u nevolji. Caritas je dakle, puno više od sakupljanja stare odjeće, jer pred očima ima čitavog čovjeka, a ne samo njegovu materijalnu ugroženost.

     -Po odredbi naše biskupije, svaka župa treba imati župni Caritas koji onda provodi konkretnu ljubav u djelo. Naš ludbreški Caritas aktivan je tijekom cijele godine, u različitim aktivnostima. Uz redovne volontere, u akcije se uključuju brojni župljani i građani. Od akcija bih istaknula sljedeće: pečenje i prodaja domaćih kolača za velike blagdane, izrada božićnih i uskrsnih ukrasa, prikupljanje živežnih namirnica i hrane, pomoć u nabavi udžbenika, odjeće te plaćanje izleta školskoj djeci iz obitelji koje nemaju za to financijska sredstva. Od prikupljenoga pomažemo našim obiteljima koji se nalaze u različitim životnim poteškoćama pomažući im u plaćanju režija, nabavi ogrijeva, nabavi lijekova i opreme za bolnicu. Obilazimo starije i nemoćne,  pokušavajući im osvijestiti da nisu sami i napušteni nego ih duhovno i moralno podići. Osim toga prikupljamo i hranu za Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu koja dnevno hrani preko 300 osoba. Pomažemo osobama koje se privremeno ili trajno nalaze u stanju slabosti, ovisnosti, poniženju ili odbačenosti. Jer nama Evanđelje oduzima pravo da razlikujemo i vrednujemo siromaštvo. Ako nismo sa ljudima koji pate, onda se odjeljujemo od onoga što Bog od nas traži. – rekla je Marija Kosec, voditeljica ludbreškog Caritasa.

     Ovogodišnjom božićnom dobrotvornom akcijom Ludbreški Caritas, u suradnji sa župnom zajednicom, svojom je kršćanskom ljubavlju i darom pomogao obiteljima sa petero i više djece.

     -Održali smo tri radionice sa učenicima 7. i 8. razreda te srednjoškolcima.Izrađivali smo adventske vjenčiće i božićne ukrase, koje smo prodavali na prvu adventsku nedjelju. Djeca su radosno sudjelovala u izradi i prodaji. Tako ih učimo sudjelovati u radu župe i pomaganju potrebnima. Naše vrijedne domaćice i ove se godine rado odazvale i pomogle izradom kolača, rezanaca i mlinaca. – pojasnila je Marija.

     U subotu na Veliku ispovijed ludbreški Caritas proveo je drugu akciju prodaje kolača u cinktoru župne crkve.

     -Kolače zapakirane u plastične kutije donijele su žene iz Sigeca, Slokovca i Ludbrega. Građani su kupnjom kolača odnosno donacijom veoma dobro podržali našu božićnu akciju pomoći višečlanim obiteljima. Tjedan dana ranije kolače su pripremile žene iz Selnika, Hrastovskog, Globočeca i Apatije. Prikupljena novčana sredstva bit će uručena višečlanim obiteljima kojih je u našoj župi jedanaest, sa ukupno 58 djece. – rekla je Nadica Crnković, aktivistica iz Sigeca Ludbreškog.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content