Prve rujanske subote u Ludbreg je stiglo 27 hrvatskih branitelja učesnika drugog biciklističkog hodočašća u Vukovar. Hodočašće je organizirano u spomen na poginule vukovarske  branitelje sa željom da se obnove sjećanja na teške dane obrane grada Vukovara, simbola hrvatske patnje. Bivši branitelji i ostali zainteresirani građani krenuli su na put dugačak 330 kilometara iz Čakovca te kroz Ludbreg, Koprivnicu, Viroviticu, Slatinu, Đakovo i Vinkovce stigli do Grada heroja. U pratnji biciklistima bilo je još šest branitelja u kombijima.

-Noćit ćemo na pola puta u Višnjici između Virovitice i Slatine, a Vukovar stižemo u nedjelju oko 13 sati. Tamo ćemo biti gosti Vukovarskih branitelja na Mitnici, a obići ćemo i ostala mjesta na kojima su se naši dečki borili. Autobusom će stići i naše supruge i udovice poginulih branitelja, a kući se istog dana vraćamo svi zajedno autobusom. Zahvaljujem se ludbreškom gradonačelniku Dubravku Biliću na podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta. – rekao je Dragec Kladić, jedan od organizatora.

Osim ludbreške braniteljske udruge, ovo biciklističko hodočašće organizirale su i PU Varaždinska (Darko Posavec) i PU Međimurska (Miljenko Vrbanec). Jedan od organizatora Darko Posavec, zamjenik zapovjednika PP Varaždin, grad je branio sve do samog pada.

-U Vukovar je na vukovarsko ratište u okviru posebne postrojbe otišlo 185 branitelja s varaždinskog područja. Od toga broja poginuo je 21 pripadnik postrojbe, 5 se još uvijek vode kao nestali, a 69 ih je bilo ranjeno. – rekao je Darko Posavec.

-S ludbreškog područja nas je 11. rujna 1991. otišlo 20. Od tog broja jedan naš kolega je poginuo, jedan se vodi kao nestali, a 14 nas je završilo u logoru. Na Dan logoraša 14. kolovoza 1992. godine, u razmjeni zarobljenika, vratila se zadnja grupa preživjelih. – rekao je Dragec Kladić.

Među biciklistima zatekli smo i vukovarsku prognanicu iz Jarmine Mariju Vešligaj koja sada živi u Varaždinu.

-Moj prvi suprug poginuo je 1991. godine u Vukovaru pa sam bila primorana napustiti grad. U Varaždinu sam upoznala svog današnjeg supruga Antuna koji je također vukovarski branitelj. On je bivši policajac koji je prošao pet ratnih terena, bio je u srpskom logoru da bi na kraju bio razmijenjen. Imamo tri zdrave kćerke Klaru, Paulu i Veroniku. Jako se veselimo svakom odlasku u Vukovar i ponosni smo zbog toga što smo doprinijeli njegovoj obrani. – rekla je Marija.