Daj vam Bog
picekov, racekov,
purekov, gusekov,
telekov, ždrebekov,
pune škrinje žita,
pune lagve vina,
a blagoslova svetog najviše.

Tim bi riječima obično započeo program “Božić u Bakinoj hiži”. Lijepu tradiciju u Bakinoj hiži, kao i brojne druge, prekinula je pandemija koronavirusa. Ipak, Žene iz Centra svijeta, točnije, Biserka Kutnjak Bakinu hižu uredila je u blagdanskom ruhu.

– Ne možemo pozvati drage nam ljude u Bakinu hižu, ne možemo zajedno zapjevati božićne pjesme, ali želimo podsjetiti na tradicijski Božić barem fotografijom – rekla je B. Kutnjak.

Žene iz Centra svijeta u svom programu već godinama marljivo nastoje sačuvati nekadašnje tradicijske običaje od zaborava.

– Mi smo čuvarice baštine, a Božić je najljepši blagdan u godini, blagdan mira i obitelji i upravo na to svake godine nastojimo podsjetiti. Prekrasno je dobiti poklon, ali još je ljepše učiniti nešto za drugoga. Vjerujem kako nas je upravo ova godina tome dodatno uvjerila. Božić u Bakinoj hiži nije raskošan, ali je uvijek izazvao emocije i to je prava bit ovoga blagdana – kaže nam Ana Katana, predsjednica Udruge.

Žene iz Centra svijeta u aktualnoj situaciji nastavile su s izradom rukotvorina, ali iz sigurnosti vlastitog doma.

– Ne možemo dopustiti da tradicija nestane pa smo brojne stvari odrađivale od kuće. Vjerujemo da će sve ovo što se događa uskoro biti samo ružna epizoda iz prošlosti i zato marljivo radimo i izrađujemo suvenire i predmete. Ova je godina bila teška za sve nas, ali moramo misliti da će sutra biti bolje – zaključuje A. Katana.