Ludbreška udruga bonsai uzgajivača “Sjeverozapad“, u sklopu obilježavanja Dana Grada Koprivnice, 6. i 7. studenoga u koprivničkom je Domu mladih održala izložbu Svijet minijaturnog drveća. Na izložbi je sudjelovalo 9 izlagača iz Ludbrega, Koprivnice, Nedelišća, Čakovca, Samobora i Pazina, s ukupno 35 bonsai stabala. Izložbu su u dva dana posjetili brojni zainteresirani građani Koprivnice i njihovi gosti.

– Naša udruga djeluje na širem regionalnom području sjeverozapadne Hrvatske, pa želimo svoj rad prezentirati publici i u drugim gradovima gdje udruga ima svoje članove, bonsai uzgajivače. U Ludbregu je do sada održano pet ovakvih izložbi, a ovo je prva takva u Koprivnici. – rekao nam je Aleksandar Horvat, predsjednik udruge.

Izložba je privukla posjetitelje različitih uzrasta, te polučila brojne pozitivne komentare i neskriveno oduševljenje prikazanim. Specifičnost koprivničke izložbe, koja ima tendenciju postati tradicionalna, je što se događa u jesen kad listopadno drveće mijenja boje i pomalo odbacuje ovogodišnje lišće.

– Kad bismo isto drveće izlagali nekoliko puta kroz godinu, izložba bi svaki put bila drugačija jer se radi o živim skulpturama. Jesenska izložba ima posebnu draž zbog boja, ali je i bonsaistima izazov jer ogoljelo drvo nema lišća da prikrije male nedostatke. – pojasnio je Aleksandar.

Udruga “Sjeverozapad“, osim što okuplja članove oko ovog zanimljivog hobija, želi djelovati i društveno korisno pa pripremaju novu akciju volontiranja pri sadnji šumskih nasada u suradnji s Hrvatskim šumama. Održali su i nekoliko radionica, a pripremaju i nove izložbe te druge projekte.

– Sljedeća je na redu naša tradicionalna izložba u Ludbregu početkom svibnja. Ovo će biti šesta po redu, a jednu godinu smo zbog epidemije na žalost preskočili. Važno je reći da smo prvih pet izložbi održali na privatnu inicijativu nas izlagača, ovo će biti prva koju ćemo postaviti kao udruga te se nadamo ponovo podići letvicu i privući još više izlagača. Ljubitelji bonsaija mogu nas nakon toga očekivati i u Čakovcu gdje imamo članove i poklonike, a vidjet ćemo kako će se dalje programi razvijati i za ostala mjesta. U svakom slučaju, organizirat ćemo više zanimljivih radionica na temu oblikovanja uzgoja i njege drveća, fotografije pa i izrade bonsai keramičkih posuda. – pojasnio je Aleksandar.

Udruga trenutno broji 21 člana iz četiri županije, uz napomenu da je udruga prvu godinu nakon osnivanja, zbog epidemije, bila u potpunosti neaktivna po pitanju promocije i omasovljenja. Članstvo u udruzi je dobrovoljno i daje svakom entuzijastu priliku da uz pomoć iskusnijih bonsaista njeguje svoje minijaturne biljne kućne ljubimce bez obzira imaju li samo jedno stablo ili više njih.

– Sve koji nam se žele priključiti ili samo žele pravovremene informacije o našim aktivnostima pozivamo da na Facebooku potraže Bonsai udrugu “Sjeverozapad“. Imamo još dobra tri do četiri mjeseca do početka novog godišnjeg ciklusa, pa se to vrijeme može korisno potrošiti na prikupljanje osnovnih znanja svima koji se žele okušati u ovom sjajnom hobiju. Naše iskustvo im je na raspolaganju. Koristim priliku zahvaliti Gradu Koprivnici na prilici i suradnji, našim koprivničkim članovima inicijalnim dogovorima s gradskim strukturama i odrađenoj logistici, te svim ostalim našim članovima na pomoći u organizaciji i provedbi izložbe. Hvala i našim kolegama izlagačima, koprivničkoj publici, ali i brojnim gostima koji su “potegli“ izdaleka da bi izložbu pogledali. Drveće se nakon sjajnog koprivničkog vikenda vratilo na svoje police u naše vrtove gdje će prezimiti, a mi se polako okrećemo prvom vikendu u svibnju 2022. kad se vraćamo mjestu odakle je za nas priča počela – u Ludbreg. – rekao je predsjednik “Sjeverozapada“.